Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americké muzeum se zbavuje své rozsáhlé sbírky. Na prodej bude přes 170 zajímavých aut!

David Bureš
Diskuze (0)
Replika tříkolky od Benze, nikdy nejetý Dodge Viper nebo Lincoln po Elvisu Presleyem, to všechno bude v prodeji na dubnové aukci.

Tupelo Automobile Museum ležící ve stejnojmenném místě ve státě Mississippi patří se sbírkou 178 historických automobilů mezi největší automobilová muzea v Severní Americe. Muzeum otevřené v roce 2002 však bohužel končí, přičemž se rozloučí dubnovou aukcí, na níž bude jeho sbírka rozprodána.

Kurátorka muzea Jane Spainová rozhodnutí uzavřít muzeum a prodat jeho rozsáhlou sbírku vysvětluje nejen tím, že už nebylo finančně únosné provozovat toto muzeum, ale také tím, že konečně sbírka splní to, proč byla budována. Prodej aut totiž má zafinancovat charitativní vzdělávací nadaci, kterou si vysnil zakladatel muzea a kurátorčin bývalý manžel Frank Spain, který zemřel v roce 2006.

„Každý nikl poputuje na charitu, nenechám si vůbec nic,“ říká Jane Spainová s tím, že hodnota sbírky se podle odborníků odhaduje minimálně na 10 milionů dolarů, tedy asi 227 milionů korun.

Automobily budou prodány během aukce pořádané renomovanou společností Bonhams, která se bude konat mezi 25. a 27. dubnem 2019. Dražba bude živě vysílána v televizi, podílí se totiž na ní i konzultant Wayne Carini známý z dokumentární show Chasing Classic Cars.

K dispozici přitom bude hodně zajímavá sbírka aut. Na jedné straně je tu replika Benzovy tříkolky a další auta předválečného období, na straně druhé třeba raritní Tucker 48, který vznikl jen v 51 kusech, Lincoln kdysi patřící slavnému zpěvákovi Elvisu Presleymu a další vozy celebrit. Nejnovějším autem celé sbírky je pak Dodge Viper z roku 1994, s pouhými 19 kilometry na svém kontě.

„Byly zde zaparkované a my o ně dobře pečovali, ale musejí být na silnici a potřebují zažít nové zážitky. Většina snad zamíří někam, kde si s nimi někdy vytvoří nové vzpomínky,“ říká o možné budoucnosti prodávaných automobilů kurátorka muzea. Na žádné auto přitom není stanovena vyvolávací částka, ani se nečeká, že by někdo odkoupil celou sbírku a muzeum třeba provozoval dál.

Tupelo Automobile Museum bylo otevřeno 7. prosince 2002, jeho sbírka však začala vznikat už mnohem dříve. A to v roce 1974, kdy její zakladatel Frank Spain, známý také jako zakladatel americké televizní stanice WTVA, koupil své první historické vozidlo. Sbírku postupně rozšiřoval o severoamerické i evropské vozy, přičemž nejprve je skladoval napříč Spojenými státy, aby je postupně vystavil na jednom místě, ve vybudovaném muzeu ve městě Tupelo.

David Bureš
Diskuze (0)