Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Řecku se ve velkém odhlašují auta, lidé nemají na daně

David Bureš
Diskuze (61)
Jen během prosince si svůj automobil nechalo v této jihoevropské zemi odhlásit na 70.000 lidí.

Před koncem roku se na řeckých úřadech tvoří dlouhé fronty lidí, kteří si chtějí odhlásit svůj automobil. Díky tomuto kroku nebudou v příštím roce platit daň z provozu.

K odevzdání značky auta se tolik Řeků rozhodlo kvůli tomu, že nemají na zaplacení daně. „S ježděním autem v naší rodině dočasně končíme. Nejsme schopni zaplatit daň 265 eur (zhruba 6.650 korun),“ uvedla v tamní televizi jedna čtyřicetiletá Řekyně.

Problémem řeckých motoristů jsou nízké příjmy. Odborové svazy GSEE a ADEDY odhadují, že se příjmy Řeků v důsledku vládních úsporných opatření od roku 2009 snížily téměř o 30 procent.

Kvůli stále pokračující hospodářské krizi není v Řecku zájem ani o nové vozy. Prodeje nových aut se za prvních jedenáct měsíců letošního roku propadly o 40 % na zhruba 55.000 vozů.

Řecko se v hospodářské recesi nachází již pátým rokem, oživení se očekává až v roce 2014. V příštím roce čeká zdejší ekonomiku podle vlády pokles o dalších 3,8 % po letošním propadu o 6,4 %. Míra nezaměstnanosti v Řecku se v září vyšplhala na rekordních 26 procent.

Masivní výdajové škrty, snižování důchodů a mezd a opakované zvyšování daní jsou důsledkem toho, že se Řecko v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond zemi pomohly výměnou za tato opatření, která však zároveň srážejí ekonomiku dolů a vyvolávají protesty lidí.

David Bureš
Diskuze (61)
4. 2. 2013 13:30
Re: Greece
Toto jsou blbosti medii! Nemusime verit vsemu co cteme.
Duchodce berou 220eur mesicne
a Kdyz na najem musej dat minimalne 250eur (pro byt 1+kk) , Za vodu a elektrinu cca 120 eur mesicne..
Od kud maj brat na jidlo a leky?

Nechejme NENAVYST stranou a nemusime verit vsemu co cteme.. a ironie ... to taky radeji stranou.. clanek jedna o SPZ v RECKU a ne o krizy.. pokud si nekdo mysli ze SLOVENSKO je na tom spate a to kvuly recku.. at se koukne vseobecne na E.U a to platy v NEMECKU treba v RAKOUSKU atd.. :-) ale na to asi nikdo nema aby "protestoval".. :-) jen hazime vinu kam muzem..
4. 2. 2013 13:27
Re: Jediný co se změní je
... Jezdit bez znacek se NEDA :-) ani teoreticky ale ani Prakticky.. Nikdo nejezdi po ulicich bez znacek!!!!
4. 2. 2013 13:26
Re: Auto Z Reck
Dobry den.
Predem se omlouvam za muj pravopis a to z duvodu ze jsem vyrustal v Recku a neucil jsem se cestinu v skole ale sam.

Chtel bych se zeptat. Mam Auto s Reckema SPZ a jiz uz jsem v CR a to na trvalo (jako obcan CR)
Chtel bych se zeptat jake jsou kroky abych zaregistroval auto v CR (Ceske SPZ)
Dan mam zaplacenou na rok 2013 takze casu dost
Dekuji.
2. 1. 2013 09:48
Re: Špirála smrti ...
Len mala poznamka. Nestudoval som Grecke hospodarstvo podrobne, ale urcite to nebude priemyselna krajina. Ziju z turizmu, takze to nie je export. Im peniaze turisti importuju.
Avatar - Stejsn
2. 1. 2013 07:53
Jediný co se změní je
že tam bude jezdit o tisíce aut víc bez značek. To je všechno.