Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Větší Range Rover Evoque XL dorazí v roce 2016

David Bureš
Diskuze (0)
Nabídka Range Roverů se rozšíří o nové modely. V plánu je mimo jiné vyplnění mezery mezi Evoque a Sportem.

Land Rover pracuje na rozšíření nabídky svých modelů. Její součástí bude i větší verze Range Roveru Evoque nazývaná XL. Automobil má dorazit na trh v roce 2016. Tvrdí to britský magazín Autocar s odvoláním na analýzu společnosti Bernstein Research.

Základem vozu interně označovaného L560 bude hliníková platforma, kterou bude sdílet s novými modely sesterského Jaguaru. Pod kapotou se objeví nově vyvíjené čtyřválcové motory.

Na nové platformě budou rovněž postaveny čtyři modely Jaguar, mezi nimi i sériové SUV vycházející z konceptu C-X17. Ve srovnání s ním bude Evoque XL dražší, stát bude 41.000 až 55.000 liber (v přepočtu cca 1,24 až 1,66 milionu korun). „Kočičí“ SUV přijde asi na 33.000 liber (milion korun).

Evoque XL se bude vyrábět v továrně Solihull, kde v rámci investic Land Rover vytvoří až 1.700 nových pracovních míst. Z analýzy Bernstein Research vyplývá, že by se ročně mohlo prodávat 80.000 exemplářů Evoque XL.

Land Rover pracuje na výrazném rozšíření své nabídky, do roku 2020 chce prodávat 16 modelů. Luxusní rodina Range Roverů se možná rozšíří až na sedm modelů. Dnešní trojici (Evoque, Sport a Range Rover), doplní zmíněné Evoque XL a Range Rover s prodlouženým rozvorem, který bude debutovat na letošním autosalonu v Los Angeles. Zvažován je i model menší než Evoque a Evoque Convertible.

Po rozšíření nabídky by Land Rover mohl mít zhruba tříprocentní podíl na trhu SUV a prodávat okolo 600.000 aut ročně. V loňském roce automobilka prodala 357.773 vozů.

David Bureš
Diskuze (0)