Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Ford Thunderbird měl Turbo již v osmdesátých letech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Ford se v posledních letech zaměřil na vývoj menších přeplňovaných pohonných jednotek EcoBoost, ale první zkušenosti s turbodmychadly získal už v osmdesátých letech.

Motory přeplňované turbodmychadlem se plíživě vkrádaly pod kapoty automobilů od roku 1962, kdy se Chevrolet Corvair stal prvním sériovým vozem s touto technikou. V osmdesátých letech bylo téměř povinností mít v nabídce model s označením Turbo.

To ostatně velmi dobře dokládají právě modely Thunderbird a Mustang značky Ford. První z této dvojice si během své dlouhé kariéry musel nechal líbit řadu nejrůznějších módních výstřelků a proměnu ze sportovního roadsteru na tzv. personal luxury coupe a do jisté míry ve své poslední generaci zase zpět.

Mezitím se ovšem od šedesátých do devadesátých let jednalo především o výkonné a komfortně vybavené kupé s lehkým náznakem sportovních ambicí, které na Thunderbird do jisté míry přenášela účast Fordu v NASCAR.

Mezi sériovými Thunderbirdy patřilo k těm nejsportovnějším provedení pojmenované Turbo Coupe, které bylo nabízeno v rámci deváté generace v letech 1983 až 1988. Pod relativně dlouhou kapotou tohoto modelu byl uložen turbodmychadlem přeplňovaný řadový čtyřválec Lima o objemu 2,3 litru, který stál na vrcholu nabídky nad atmosférickým šestiválcem Essex s objemem 3,8 litru a pětilitrovým osmiválcem Windsor.

Pro modelový rok 1987 prodělal Thunderbird důkladný facelift, který přinesl především aerodynamičtější přední partie. Verze Turbo Coupe disponovala v provedení s manuální pětistupňovou převodovkou výkonem 140 kW (190 k), který dovoloval 5133 mm dlouhému kupé dosáhnout rychlosti až 230 km/h.

Ford Mustang si během své kariéry rovněž užil řadu změn, ale na rozdíl od Thunderbirdu je stále zástupcem pony cars, i když jejich vnímání se minimálně v Evropě od šedesátých let výrazně změnilo.

Vedle velkého kupé byl ve druhé polovině osmdesátých let Mustang stále tím levnějším, lehčím a rovněž sportovnějším zástupcem své značky. Čtyřválce pod jeho kapotu zamířily sice již v rámci druhé generace v letech 1973 až 1978, ale tehdy se jednalo o nepříliš výkonné atmosférické jednotky zaměřené především na hospodárnost provozu.

V letech 1984 až 1986 byl Mustang čtvrté generace vybaven přeplňovaným čtyřválcem Lima o objemu 2,3 litru, kterým byl vybaven i Thunderbird Turbo Coupe. V případě Mustangu nabízel tento motor výkon 130 kW (175 k) v roce 1984, zatímco v následujícím roce to bylo 153 kW (205 k) a v roce 1986 pak 149 kW (200 k).

V modelovém roce 1987, z nějž pochází video magazínu Motorweek byl již Mustang SVO minulostí a jeho místo nejsportovnější verze zaujalo provedení GT se 4,9-litrovým osmiválcem o výkonu 168 kW (228 k), což bylo sice více než u přeplňovaného čtyřválce, ale ten vynikal díky své nižší hmotnosti lepší ovladatelností.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
13. 3. 2015 13:52
Re: Turbo
První turbo na světě v sériové produkci měl Oldsmobile Jetfair a Chevy Corvair. Takže amerika s turby zkušenosti má, ale používala radši spolehlivější atmosféry nebo kompresory.
Avatar - Atlis
13. 3. 2015 13:12
Turbo
No to ako pisete, turbo mal pred nim uz Mustang SVO (1984)... Co s tym?