Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Lada Vesta se zúčastnila ruského crash testu. Jak dopadla?

David Bureš
Diskuze (114)
Ruský časopis Auto Review provedl nárazovou zkoušku nové Lady Vesta. Šéf automobilky AvtoVAZ tvrdí, že ho výsledek auta nepřekvapil.

Lada Vesta je prvním modelem, kterým ruský AvtoVAZ začíná novou éru, a tak má veřejnost od něj velká očekávání. Hlavním lákadlem auta je jeho přizpůsobení se tuhým ruským klimatickým podmínkám. Předností je ale i bezpečnost. V nárazových zkouškách ruského magazínu Auto Review Vesta získala plný počet čtyř hvězd.

Čtyřem hvězdám v případě Vesty odpovídá hodnocení 14,1 bodu (z celkových 16), díky němuž novinka Lady patří mezi nejbezpečnější vozy na ruském trhu. Auto Review si povšiml, že prostor pro cestující zůstal stabilní. Dveře se vlivem nárazu posunuly o pouhé 4 mm, stejně tak pohyb pedálů a volantu byl minimální. Airbagy spolujezdce i řidiče zapracovaly bez nějakého problému, a tak posádku spolehlivě ochránily.

Testu se zúčastnila Vesta ve výbavě Comfort, která je mimo jiné vybavena dvěma airbagy, zádržným systémem Isofix, protiblokovacím systémem brzd nebo kontrolou stabilizace. Redaktoři časopisu vůz zakoupili loni v prosinci prostřednictvím autorizovaného prodejce v městě Perm. Nezávislé nárazové zkoušky následně proběhly v testovacím centru NAMI.

Součástí crash testu podle Auto Review je pouze jediný čelní náraz, který vychází z metodiky Euro NCAP. Vůz narazí do deformovatelné překážky 40 % své přídě, a to v rychlosti 64 km/h. Testů se zúčastnilo již 35 automobilů.

Šéfredaktor Auto Review Michael Podorožanskij poznamenal, že výsledky dokazují vysokou kvalitu zpracování Vesty, a to především její karoserie. „Pokud budeme mluvit o soupeřích z řad vozů vyráběných v Rusku, tak Vesta je na stejné úrovni jako lídři hodnocení,“ říká Podorožanskij.

Prezident AvtoVAZu Bo Inge Andersson výsledek Vesty okomentoval slovy, že byl očekávaný. Inženýři automobilky totiž v minulých dvou letech provedli přes 150 virtuálních a více než 30 reálných nárazových testů tohoto sedanu.

Lada Vesta je postavena na základech nové platformy, vyvinuté ve spolupráci se specialisty z aliance Renault-Nissan. Sedan dlouhý 4,41 metru by později měly doplnit i hatchback a kombík.

David Bureš
Diskuze (114)
Avatar - petr164
11. 2. 2016 14:45
Proč ne?
Osobně shledávám, že je Vesta solidně konstrukčně, designově i výrobně řešena (nová plně automatická linka) a s podvozkem i pro české tankodromy jako dělaná. Takže kdo odhodí svůj statutární antirusismus, může objevit nejen ve Vestě skvěle použitelné vozidlo. Já bych ale preferoval civilní verze Tigra...
Avatar - petr164
11. 2. 2016 14:41
Re: Čtěte celé věty...
Neinformovaní mají vždy srovnávací problémy.
Avatar - petr164
11. 2. 2016 14:40
Re: Otázkou je,jestli
Podle zkušeností s dosavadním importérem a při přetrvávajícím slabém rublu to může být terno.
Avatar - petr164
11. 2. 2016 14:38
Re: Evrospký crashtest
Kdo potřebuje jízdní asistenty? Řidiči nikoli, kopyta za volantem asi ano.
Avatar - petr164
11. 2. 2016 14:37
Re: Výtečný výsledek
Náklady na 8 airbagů a na jejich výměnu při vystřelení vykrádají nezbytné kvalitativní náklady na poctivou mechaniku a pouze nezbytnou elektroniku. Současný trend pseudobezpečnosti připomíná nafukovací vak pro sjezdaře. Zaplať bůh za tvanlivá starší auta z devadesátých, co jezdí opečována dodnes a mnohdy lépe než ty dnešní parafráze.