Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Mitsubishi Lancer Evolution Final Edition: Desítka se loučí i v Americe

Michal Fokt
Diskuze (13)
Mitsubishi už dává sbohem poslednímu Lanceru Evolution svého druhu. Amerika, stejně jako Japonsko, dostane na samotný závěr edici Final Edition.

Japonci jsou přímo experti na "zabíjení" kultovních modelů, stačí si vzpomenout na Celicu, CRX, RX-7 a mohli bychom pokračovat dlooouhým seznamem. V některých případech se to dá pochopit - pro samostatné sportovní modely se drasticky zmenšil trh a jejich vývoj a výroba je velmi nákladná. Poněkud hůř už se to chápe v případě sportovních verzí stávajících modelů, ale i takové věci se stávají (T-Sport, MPS...). Bohužel i takovým legendám, jako je Mitsubishi Lancer Evolution. Jedné auto, ze kterého měli nahnáno (i) majitelé WRX STI, s fascinující technikou a charakteristickým designem, se za pár týdnů či měsíců stane historií.

V tomto případě za to může změna orientace značky Mitsubishi na SUV a hybridy, hovoří se dokonce o tom, že by Mitsubishi mohlo zlikvidovat, podobně jako před lety Nissan, kompaktní model a úplně nahradit Lancer crossoverem. Z Evropy se Evo X, až na pár výjimek, potichu stáhlo, a to dokonce i z klíčového německého a britského trhu. V Česku vypadlo z nabídky už na jaře 2014, stále však setrvává v prodeji v Japonsku, Austrálii a USA.

A právě v Japonsku a Americe se Evolution loučí verzí Final Edition. Nejedná se o nic nového, v Japonsku se představila již letos na jaře, ale Američané, kteří jej dovezli v 1600kusové sérii, nám naservírovali auto na nových fotkách v bílém laku a pořídili dokonce dvě videa. Určitě tedy pochopíte, že si z úcty k odkazu tohoto auta dovolíme poslední rozloučení i my.

Vůz se od ostatních "evolůšnů" odlišuje kromě drobných stylingových detailů černou hliníkovou střechou, podvozek obhospodařuje "svatá trojice" Brembo, Eibach a Bilstein, kterou doplňuje výrobce kol Enkei (v Japonsku to je pro změnu BBS), interiéru dominuje černá barva v kombinaci s kontrastním červeným šitím a plaketa Final Edition. Vůz je také našlapán snad veškerou pro tento model dostupnou výbavou a co se karoserie týče, lze vybírat z laků New Pearl White, Octane Blue, Rally Red a Mercury Gray. A pamatovalo se i na motor, namísto standardních 295 koní a 407 N.m disponuje foukaný dvoulitr výkonem 307 koní (226 kW) a točivým momentem 413 N.m.

Tak tedy saraba, Evolution-san...

Michal Fokt
Diskuze (13)
Avatar - CHerokee
9. 10. 2015 17:16
Re: Jo
Tomu bych věřil. Je po krizi, prodeje aut rostou, lidé bohatnou. Sporťáků zase přibývá. Horší to je s motorizacemi. V Evropě zmizely atmosférické poctivé velké motory a místo toho nám rvou malé oturbené, případně hybridy a podobné prasečiny. Tež proto se v Evropě po V8 mustanzích jen zaprášilo.
Avatar - praděda7
9. 10. 2015 11:55
Re: Kdyby byl Golf japonský,
Emisní normy vykonaly své zločinné dílo! EVO si také ublížilo tím, že nenabízelo, lépe řečeno nemělo, vhodný šestikvalt. ;-\
Avatar - TeeJay
9. 10. 2015 11:41
Re: Kdyby byl Golf japonský,
A Civic Type R a 370Z a MX-5. ;-)
9. 10. 2015 10:42
Re: Kdyby byl Golf japonský,
..uvidime dokedy..dufam,ze co najdlhsie.
9. 10. 2015 10:34
Re: Jo
asi sa nevrátia len tu možno ostane nejaký výrobca korý ten produkt zachová.... možno to bude len Tesla....