Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Mohou závoďáky bruslit? Ano, na mokru se suchými pneumatikami

Jan Mička
Diskuze (1)
Není nad to, když automobilový okruhový závod ozvláštní nečekaný liják. Může to pak dopadnout jako o víkendu v Argentině.

Kdybychom měli definovat ekvivalent pro okruhové závody, napadne nás formule 1, tahače a britská série cestovních vozů. Ve světě jsou samozřejmě desítky více či méně zajímavých podniků, nicméně z dlouhodobého hlediska šlo označit za královnu motorsportu právě „ef-jedničky“. Vzhledem k současné úrovni Velkých cen bychom nad takovým označením asi trochu váhali, avšak kdo hledá, perfektní zábavu si vždycky najde.

Možná už jste slyšeli o sérii Top Race V6 (vznikla v roce 2005 jako odnož série Top Race), obdobě evropských závodů cestovních vozů. Pole je složeno z jednadvaceti pilotů, kteří proti sobě soupeří ve vozech Mercedes-Benz, Ford, Chevrolet, Mitsibishi a Volkswagen na jihoamerických okruzích. Letošní ročník odstartoval 13. března a končí 23. října v Saltě, přičemž o uplynulém víkendu se na okruhu Termas De Río Hondo (jezdí se tam Velká cena Argentiny silničních motocyklů a posloužil jako bivak po druhé etapě letošního Dakaru).

Závod vyhrál Franco Girolami s Mitsubishi, možná by se tak ale nestalo, kdyby nedošlo k přerušení zhruba patnáct minut před koncem. V jedné ze zatáček totiž do sebe postupně narazilo dvanáct vozů, jejichž piloti se na suchých pneumatikách nedokázali vyrovnat s nečekaným lijákem. Jednotlivé střety naštěstí nebyly takového rozsahu, aby byl byť jediný z pilotů vážně zraněn. Sami ale musíte uznat, že je to neskutečná podívaná!

Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - speedfred
28. 4. 2016 20:05
Vypadá to
ako kedysi v F1 v Brazílii keď sa snáď 1/2 aut zaparkovali v jednej zákrute. >:-[]