Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Podívejte se, jak se vyrábí nový crossover Lada XRAY

David Bureš
Diskuze (69)
Lada XRAY je automobil kombinující prvky hatchbacků a SUV. Jeho základem je platforma od aliance Renault-Nissan.

Automobilka AvtoVAZ tento týden slavnostně zahájila sériovou výrobu svého nejnovějšího modelu, crossoveru Lada XRAY. O produkci auta se stará závod v Togliatti, jeho prodej na ruském trhu odstartuje 15. února 2016.

První sériový exemplář nového crossoveru je poháněn šestnáctistovkou o výkonu 81 kW, která je kombinována s manuální pětistupňovou převodovkou. Auto je lakováno speciálním odstínem Fresh, výbava je bohatá – jedná se o vrcholnou verzi Top.

XRAY je od roku 2004 prvním zcela novým automobilem, který se v Togliatti začal vyrábět. Zároveň se po Vestě jedná o druhý model navržený podle nového směru značky Lada. Svými tvary XRAY navazuje na již prodávaný sedan Vesta, který se vyrábí v továrně v Iževsku. O návrh křivek se postaral designérský tým okolo Stevea Mattina, bývalého šéfdesignéra značky Volvo.

„Zahájení sériové výroby modelu XRAY je výsledkem hlubokých změn, které v AvtoVAZu nastaly během posledních pěti let. Jsem si jist, že auto v roce 2016 přispěje nejen k zachování podílu AvtoVAZu na trhu, ale také že přiláká nové zákazníky,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti AvtoVAZ, Sergej Chemezov. Automobil však nebude mít snadnou pozici, prodeje aut na ruském trhu dlouhodobě klesají.

Práce na novince byly zahájeny v roce 2011, o rok později příchod crossoveru naznačil koncept XRAY. Pracovníci AvtoVAZu na vývoji vozu úzce spolupracovali s kolegy z mateřské aliance Renault-Nissan. Důkazem toho je využití platformy B0 známé třeba z modelů Dacia. Více než 500 použitých dílů je ale originálních.

Lada XRAY je svými tvůrci nazývána jako kompaktní hatchback ve stylu SUV. Spíše než na drsné oplastování sází představený model na zvýšenou karoserii. Zákazníky chce lákat hlavně na bohatou výbavu za atraktivní cenu.

XRAY je dlouhý 4164 mm, široký 1764 mm a vysoký 1570 mm, rozvor náprav činí 2592 mm. Zavazadelník nabídne objem 324 litrů, po sklopení zadních sedadel až 770 litrů.

David Bureš
Diskuze (69)
19. 12. 2015 07:22
Re: Nebránil bych se
Obávam sa, že toto nebude mať terénne schopností starej Nivy, ani keď to bude 4x4. Myslím, že Vesta vyzerá podstatne lepšie ako toto, hlavne ten koncept kombíka.
Avatar - chetoos
18. 12. 2015 11:30
Nebránil bych se
Toto je snad první Lada, kterou bych si neměl problém koupit a normálně ji užívat. Desingově se mi moc líbí a pokud bude i v terénu tak schopná jako Niva, jedná se o univerzální auto, se kterým může manželka zajet do města a poté s ní muž zajede do lesa na dřevo. Jak je u lady známo určitě bude i velký výběr barev karoserie. Mě se nejvíce zamlouvá v modré nebo oranžové barvě. Zajímá mě kdy bude tento zajímavý kousek na prodej u nás. Konečně by mohla Lada v Evropě zabodovat. I sedan Vesta vypadá dobře. Jen se bojím spolehlivosti a kvality zpracování. Technika je od Renaultu takže až na elektroniku by mohla být spolehlivá. uvidíme..... ale mě se líbí
Avatar - Barrichello
17. 12. 2015 09:38
Re: ***************
Jakej šílenec si koupí německý auto, spíchnutý v čechcáh polákem, ukrajincem a slovákem nebo německý auto, spíchnutý v usa Bubbou a Johnem popř. německý auto spíchnutý v nměecku Erdoganem, Hassanem a Abdulem >:D >:D >:D
Avatar - Barrichello
17. 12. 2015 09:35
Re: moc pekne
Ale všechno jde když se chce. Kdyby nechtěli, nemaj ani ofiko ceník ani katalog jako CS Auto Lada. Ta nemá nic >:D
16. 12. 2015 17:56
Re: moc pekne
Lenže oni "neumějí" alebo "nechtějí" ;-\