Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Takhle vznikalo jméno pro Škodu Karoq. Zase je tam Aljaška!

David Bureš
Diskuze (11)
Stejně jako u Kodiaqu se také u jména nástupce Yetiho, Karoqu, Škoda inspirovala jazykem indiánských kmenů z Aljašky.

Video se připravuje ...

Jméno nového SUV od Škody mnohé překvapilo. Pro nepřímého nástupce modelu Yeti automobilka nepoužila u nás velice populární název odkazující na sněžného muže, nýbrž označení Karoq. Nyní Škoda pomocí přiloženého videa vysvětluje, jak toto jméno vzniklo.

Už dříve automobilka přiznala, že slovo Karoq připomínající větší mladoboleslavské SUV, Kodiaq, vychází z jazyka indiánského kmene na aljašském ostrově Kodiak, který dal jméno většímu modelu. Nyní výrobce videem odhalil, jak hledání a vybírání jména pro Karoq probíhalo.

Škoda oslovila obyvatele Kodiaku, aby jméno pro nový model vymysleli. Vedle vtipných myšlenek jako flame (plamen) nebo icebug („ledový brouk“ a hlavně značka švédského výrobce bot) nebo krkolomných indiánských výrazů aqiaq či hoaqkoaq se automobilka nakonec dočkala i použitelného výrazu.

Finální podnět přišel z hlavy jednoho dvanáctiletého chlapce, jenž přišel s termínem kaaraq – ten v jazyce ostrovanů znamená „automobil“. Když se pak toto slovo zkombinovalo s výrazem qarruk, znamenajícím v jazyce ostrovanů šíp, (což odkazuje na logo Škody), vznikla přesmyčka Karoq, která novince nakonec dala své jméno.

Podané registrace u Úřadu průmyslového vlastnictví nicméně dokazují, že s finální podobou si automobilka patrně hrála. U úřadu si totiž podala přihlášky na registraci označení Karuq a Anuq, která ze slov kaaraq a qarruk patrně též vycházejí. A nebo se jedná o potenciální názvy pro další SUV? Jestli ano, jsou dalšími možnostmi jména Arviaq, Eliaq, Yuroq nebo Amiq. Také ty si Škoda nechala registrovat.

Automobilka totiž pracuje i na dalších SUV. Jistotou je příchod sportovně střižené verze Kodiaqu, tzv. „Kodiaq Coupé,“ který se však patrně bude prodávat jen v Číně. V Evropě na něj automobilka nemá volné výrobní kapacity. Počítá se také s crossoverem menším než Karoq, který v nabídce nepřímo nahradí Fabii Combi i Rapid s karoserií liftback.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - WinDiesel
29. 5. 2017 12:47
Re: Nadčasový
mohla by být 2 provedení:
Fu-q-me
Fu-q-ju
Avatar - holden2
29. 5. 2017 11:30
Re: ze vraj presmycka
a hlavne kdyz vzneses dotaz na uradech v kodiaku tak o zadnejch takovejhle sra*ckach nic nevedi.
Avatar - N6600
29. 5. 2017 10:38
Presmycka
Presmycka je anagram, tj. slovo, ktore pouzije vsetky pismena povodneho slova a zmeni ich poradie.

Nech to akokolvek skusam, zo slov kaaraq a quarruk neviem skombinovat Karoq ani nahodou.

Tento Korok je len dalsi hlupy a prekomplikovany nazov z rady. Stary zlaty Yeti... Ten skutocny sa bude v Himalajach chrbtom obracat, az zisti, cim ho v Skode nahradili :-)
Avatar - Stejsn
29. 5. 2017 09:13
wot
dafuQ? 8-s
Avatar - 3_diamanty
29. 5. 2017 08:54
Re: dalsi ze serie
na hova.diny je penazi vzdy dost... keby radsej nejakym tym detom v nudzi ktore potrebuju pomoc dali tolko penazi ako cela ta sranda co ich s tym nezmyselnym nazvom stala ... to by lepsie spravili