Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Výměna kola.Tak takhle ne! Kde jsme udělali chybu?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (170)
S technickým poradcem Světa motorů, Martinem Vaculíkem, jsme si už vyzkoušeli, že ani taková výměna žárovky nemusí být jednoduchým úkolem. Teď se zaměříme na další, na první pohled triviální úkol – výměnu kol. Nejprve si ukážeme, jak rozhodně nepostupovat

Video se připravuje ...

Vzhledem k blížícímu se termínu pro povinné zimní pneu (od prvního listopadu) téma velmi aktuální.

Jenže, podobně jako u zmíněných žárovek, můžete i zde narazit na nečekané problémy. Jako Martin Vaculík, který se do výměny pustil nejprve s vybavením, které dnes koupíte v každém hobby-marketu.

Byla to snadná práce na pár minut. Postupoval ale Martin korektně? Neudělal náhodou nějakou chybu? Podívejte se na video a zkuste nedostatky postupu odhalit. Těšíme se na zajímavou diskuzi!

Vy se pak můžete těšit na konec pracovního týdne, kdy se ve druhém videu dozvíte, jak si při výměně kola správně počínat.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (170)
5. 9. 2019 21:33
Re: šrouby
šrouby mažu asi 40 let a bez problému, nejlepší na to byl Litol - ruská litiová vazelína, k tomu videu, šrouby házet na zem na ulici je taky na pár facek, kor když jsou namazaný .. ten písek pak pěkně chroupe :)
15. 11. 2015 08:46
Re: šrouby
by mě zajimalo kdy ty jsi napřikal měnil kola na nalkadaku bagru nebo nečem takovim ...to bych fakt tě pak chtěl vidět jak něco takoviho povoliš....ale jak mysliš každej si auta přezouvejte podle sviho...ale namazanim šroubu nic nezkurviš a pokud se bojiš že se ti povoli použij locktide >:D
24. 10. 2015 16:08
Dobrý
Přesně takhlenc to doma dělám taky. Cca před měsícem jsem si koupil i ten rázovej utahovák a kolo drží jak přibitý. Jen ještě musím sehnat nějakou tu dlouhou tyč, aby se to dalo sundat i někde na cestě do Itálie. :-)
23. 10. 2015 12:11
To snad ne
Myslím, že by toho měl pán nechat.

1) zvedat auto za práh mimo zvedací a vyztužená místa je čuňárna, jednou se ten práh propadne, první facka
2) ta měděnka ve spreji se jistě dostala i na kotouč, druhá facka
3) šrouby/matky se mají dotahovat 110-120Nm dle vozu/disku, to je předpis výrobce(!), 400Nm co jste říkal je šílený!, třetí facka
(chudák majitel až píchne bude muset kolo sundavat sám na cestě)
Až budete dotahovat hlavu motoru, taky jí radši dáte 400Nm, ať pořádně drží? :-)

Nezlobte se na mě, ale měl byste s tím přestat, učíte lidi hlouposti! :no: :no: :no:

edit: a čtvrtou facku dávám sobě, že jsem si nepřečetl článek :-)
23. 10. 2015 09:50
dobrý video :D
pobavilo :yes: ;-)