Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Brouk dostal motor Subaru s výkonem 300 koní. Nyní může být váš

Tomáš Dusil
Diskuze (0)
Na aukčním serveru eBay se objevila nabídka modifikovaného Volkswagenu Beetle z roku 1965. Jenže tenhle má pod zadní kapotou ležatý čtyřválec od Subaru. Jak k němu přišel?

Majitelé a nadšenci do původních brouků s motorem za zadní nápravou se dělí v zásadě na tři skupiny. Ta první si libuje ve stylu 60. let a snaží se to dávat najevo i svým autem. Tito brouci tak vypadají jak z do hippies. Druhá kategorie majitelů jsou klasickými „veteránisty“, takže jejich auta jsou v originálním stavu, případně po nákladné renovaci, která z dříve pěkného auta udělá ještě lepší, ale stále jakoby původní. Poslední skupina se snaží brouka přetvořit v monstrum, které v akceleraci pokoří i některé soudobé sporťáky. Místo křesel jsou v kabině úzká sedadla Recaro a pod zadní kapotou často úplně jiná technika.

Do třetí skupiny patří právě popisovaný brouk. Vyroben byl v roce 1965 a původně jeho zadní nápravu poháněl vzduchem chlazený ležatý čtyřválec 1202 cm3 s udávaným výkonem 36 koní, tedy 26,5 kW. Jako nový se tento brouk prodal ve své domovině v západním Německu. Později se však řízením osudu dostal do USA, kde jej v roce 2004 zakoupil současný majitel-prodávající.

Z brouka se stal superbrouk

Majitel auto výrazně přestavěl a nešetřil technickými nápady. Změny tak prodělala nejen karoserie auta, ale také zavěšení kol. Po odstrojení vozu navíc došlo antikoroznímu ošetření obvodového rámu, který je základem každého původního brouka. Auto dále dostalo větší brzdy a také vnitřní ochranný rám, jaký mají závodní auta.

Největší překvapení se nachází pod zadní kapotou. Původní vzduchem chlazený čtyřválec majitel vyměnil za přeplňovanou verzi motoru Subaru EJ25, která jinak pohání ostré WRX STi. To znamená, že i tento brouk má minimálně 300 koní. Při zástavbě nového adoptovaného srdce musel technik vyřešit celou řadu problémů v čele s chlazením, které je na motoru EJ25 samozřejmě kapalinové.

Na serveru eBay je tento klenot v dražbě od 1. srpna za vyvolávací cenu 0,99 dolarů. Minimální cena je ovšem stanovena prodávajícím. K tomu abyste aukci vyhráli a superbrouka si mohli odvézt, musíte nabídnout stejnou nebo vyšší částku, jakou požaduje prodávající. V době psaní článku bylo v aukci dosaženo 54 příhozů a cena se vyšplhala na 16.700 dolarů, tedy přibližně 366.316 korun. Stále však nikdo z dražitelů nedosáhnul na částku požadovanou prodávajícím. Pro zajímavost, první přihazující nabídnul 1.000 USD.

Foto: eBay

Tomáš Dusil
Diskuze (0)