Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen: Celosvětový sraz modelů Transporter

Miro Mihalik
Diskuze (14)
Wolfsburg připravuje na říjen obrovskou akci – setkání majitelů VW Transporter všech generací.

Dostal neuvěřitelná jména. Našinci mu říkají Ponorka, Busík, Kulaťák, Knírač, za hranicemi zase Split Screen, Westy, Bay Window. Nejsympatičtější je však asi německý lidový název Bulli. A pokud vám nějaký parkuje v garáži, měli byste vědět, že máte parádní příležitost na projížďku – Volkswagen (divize užitkových vozů) organizuje mezinárodní sraz v Hannoveru.

Začátek příběhu VW Transporter (Bus) připomíná automobilové pohádky. V roce 1947 projížděl Ben Pon, nizozemský importér automobilů Volkswagen, areálem továrny ve Wolfsburgu. Všiml si, že zaměstnanci vyrobili z Brouka malý nákladní vůz, kterým převáželi palety. Ta myšlenka ho natolik uchvátila, že krátce poté nakreslil první skici. Prototyp měl aerodynamiku letící cihly, ale několik návštěv aerodynamického tunelu v Braunschweigu tyto potíže vyřešilo. O tři roky později opustilo továrnu první sériové vozidlo. Interně se mu říkalo Type 2, protože to byl po Broukovi druhý model automobilky Volkswagen. Oficiálně nesl jméno T1 (T jako Transporter). Stejně jako u Brouka, vzduchem chlazený motor o objemu 1,2 l (19 kW/25 k) trůnil vzadu. Oblíbenost nového vanu nebyla o nic menší, než vozu, který se stal dárcem orgánů. A stal se hnacím motorem německé ekonomiky, podnikání, kultovním autem Dětí květin, velkoprostorovou limuzínou a cestovním automobilem obyčejných lidí.

Pokud obdivujete sympatické křivky a jednoduchost starých modelů T1 až T3, nebo vás oslovili modernější verze T4 a T5, a rádi byste si popovídali se stejně smýšlejícími fanoušky, poznamenejte si do kalendáře datum 5. až 7. října 2007. Ve veletržním hannoverském areálu o rozloze 108 tisíc čtverečních metrů, v místě konání mezinárodní výstavy EXPO 2000, se určitě najde nějaká parkovací plocha i pro vás. Doporučujeme vám navštívit internetovou stránku divize užitkových vozů VW, kde se můžete v nejbližších dnech zaregistrovat.

Součástí mezinárodní akce je večerní promítání pod volným nebem a v kurzu budou filmy, kde hraje hlavní roli Bulli (jak jinak) – tedy především snímek Little Miss Sunshine. V první den přijede také konvoj historických vozů přímo z automobilky a speciální místa na kempování budou mít vyhrazené kluby, prodejci náhradních dílů i návštěvníci, kteří dorazí s celou rodinou. V plánu jsou samozřejmě i soutěže o nejstarší, nejzachovalejší nebo nejkrásnější vůz.

Miro Mihalik
Diskuze (14)
3. 8. 2007 12:03
T1 ako oficialne oznacenie?
Osobne mam pocit, ze T1 nebolo oficialne oznacenie prvej generacie Transporteru. Nikde v dobovych prospektoc ani cennikoch sa takto tento model neoznacoval. Pochybujem aj o internom oznaceni "T1", nakolko oznacenie T1 znamena, predpokladam "Transporter 1. generacie" a takato skratka nezvykne vzniknut pocas vyroby onej generacie, nakolko 1. generacia bola vtedy vlastne jedinou. Oznacenie T1 dostala 1. generacie neskor, minimalne az vtedy, ked sa robila "T2". Oznaceneie T1...T5 vzniklo predpokladam kvoli jednoduchsiemu komplexnemu nazvu modeloveho radu, nakolko oficialny nazov na zaciatku vyroby snad ani neexistoval a bola to proste Dodavka, Kombi, Luxusnejsie kombi, Valník, Sanitka, Obytne auto...atd, prelozene do toho-ktoreho jazyka. Tusim, ze zo skutocnych nazvov sa pri prvej generacii ustalil len "Transporter" (pri 2. generacii uz tento nazov figuroval ako oznacenie urcite), neskor sa k nemu pridalo "Caravelle", "Multivan"....
Celkom by ma zaujimalo, ci sucasny model (T5) vo verzii oficialne oznacovanej ako TransVan (minimalne v Rakusku) nesie na karoserii napis Transporter, ci TransVan. Neviete nahodou? U nas sa podobna verzia vola Transporter, lenze tak sa aj propaguje, tam ma tato konkretna verzia prospekt "VW TransVan" a ani stopa po "Transporter".
3. 8. 2007 10:42
Re: NEBULL
:-) :-) :yes:
3. 8. 2007 10:11
NEBULL
Nebul a smiř se s tím, že ta nejlepší auta, už byla vyrobena. Jo, tohle JE legenda. A žije, tak se probuď. P.S. Parádní text :yes: