Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen převzal Porsche: Slibuje nová fascinující auta

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (111)
Vytvoření Integrated Automotive Group mezi automobilkami Volkswagen a Porsche bylo podle plánu dokončeno 1. srpna letošního roku.

Německá automobilka Volkswagen získala plnou kontrolu nad výrobcem sportovních vozů Porsche. Za zbývající podíl 50,1 procenta, který dosud nevlastnila, zaplatila 4,49 miliardy eur.

„Nyní je konečně dokončena cesta pro světlou společnou budoucnost. Užší spolupráce nám umožní výrazně posílit Volkswagen a Porsche, a dále rozšiřovat produktové portfolio skupiny o nové fascinující automobily,“ uvedl generální ředitel VW Martin Winterkorn v souvislosti s dokončením převzetí.

Fúze společností Volkswagen a Porsche se měla původně uskutečnit již v loňském roce. Volkswagen však loni v září ohlásil její odložení na neurčito kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Volkswagen již dříve koupil v Porsche 49,9 procenta akcií za zhruba 3,9 miliardy eur. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni více než zdvojnásobila čistý zisk na rekordních 15,8 miliardy eur.

Zrychlení začlenění automobilky Porsche do koncernu VW má umožnit rychlejší zavádění společné strategie pro automobilové aktivity Porsche a rychlejší realizaci klíčových společných projektů. To má přinést růstové příležitosti v atraktivním segmentu trhu.

Podle slov Martina Winterkorna si Porsche udrží svou vlastní identitu a provozní nezávislost, stejně jako všechy ostatní značky koncernu. V budoucnosti se ovšem může dočkat dalšího sdílení platforem a dalších komponentů u takových modelů, jakými jsou SUV Cayenne a připravovaný Macan nebo nová generace Panamery.

Volkswagen předpokládá, že převzetí Porsche bude mít příznivý dopad na jeho zisky.

Porsche.auto.cz: Vše o značce Porsche na Auto.cz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (111)
Avatar - Hammunasakra
4. 8. 2012 00:51
Re: Jako třeba Combi :-)
Já bych Cayman zařadila možná spíš k tomu Schindler´s List.. ;-)
..jinak SOUHLAS :-)
3. 8. 2012 22:51
Re: super, zvedne se nám export
vsak to taky zakosi dali znacce pekne sezrat... viz 924ka napriklad.
na druhou stranu spousta lidi si motory z audin nakonec prehazovala sama do 944ky, takze to je cele trochu srandovni story.
3. 8. 2012 22:46
Re: Jako třeba Combi :-)
:-) to jsou ty paradoxy.
Spielberg taky natocil spoustu dobrejch filmu a jak se sam vyjadril, musel udelat spoustu hnoje, aby mohl zrealizovat Schindleruv seznam.

Jursky park a Celisti byly fajn, remeslne jim nejde nic vytknout, ale s odstupem casu to bude vic a vic hnuj. Schindleruv seznam bude pilir svetove kinematografie naveky.

Stejne tak porsche 356ka bude pojem naveky. Cayman, Cayenne, Panamera... jsou remeslne dobra auta. ... , ale zadny pilir techniky. Strojek na penize, rekneme.
3. 8. 2012 15:28
Re: 911 liftback
Tak to robi vacsina ludi. Kupi si auto povedzme za 500tKc namiesto 300tKc a potom im to stoji pred barakom, lebo bengal je drahy ;-)
Avatar - Hammunasakra
3. 8. 2012 13:57
Re: smůla
Ale (to je) "fuj" únik (to jsem možná dělala tak v 17ti ;-)
Tohle je krásný příklad kde vše je (asi tak na 99,99%) zcela JASNÉ a ZŘETELNÉ a černá a bílá oddělitelná VÍCe než snadno (k tématu najdete asi "tisíc" článků/názorů od onoho Ústavního soudu, přes hodnocení EU, různé německé "autority" až po běžné novináře..
PS: A myslím že se mýlíte i v onom "dnes moderní" - myslíme/chováme se STÁLE STEJNĚ (povětšinou) "pitomě" - jen "kulisy" se trochu mění.. :-)