Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volva mají nejčistší vzduch v interiéru

Ondřej Láník
Diskuze (22)
Nezávislá studie provedená Centrem pro ekologii v americkém Detroitu prokázala, že interiéry vozů Volvo obsahují menší množství toxických látek, než je tomu u vozidel jiných značek.

Nezávislá studie provedená Centrem pro ekologii v americkém Detroitu prokázala, že interiéry vozů Volvo obsahují menší množství toxických látek, než je tomu u vozidel jiných značek.

Centrum pro ekologii nedávno představilo studii nazvanou „Toxic at Any Speed: Chemicals in Cars & the Need for Safe Alternatives“ (Toxické při jakékoliv rychlosti: chemické látky v automobilech a potřeba bezpečných alternativ), která se zabývá používáním chemických látek při výrobě interiérů automobilů. Do studie bylo zahrnuto zhášedlo PBDE a ftaláty, které se používají především jako změkčovadlo plastů. Chemické látky se mohou z plastů a textilních materiálů uvolňovat, a to zejména při vysokých teplotách.

Posádka vozidla je tak vystavena působení těchto látek, když dochází k jejich vdechování. Některé typy ftalátů a zhášedel mohou přitom podporovat vznik genetických mutací a posádku vozidla tak vystavit zdravotním rizikům.

Výsledky průzkumu ukázaly, že koncentrace PBDE v prachu a na čelním skle vozidla jsou až pětkrát vyšší, než ve většině domácností. Vzhledem k tomu, že lidé dnes tráví ve svých automobilech poměrně hodně času, má prostředí v interiéru vozidla na jejich zdraví poměrně velký vliv.

Centrum pro ekologii provedlo průzkum jedenácti různých značek automobilů vyrobených v letech 2000 až 2005. Výsledky ukázaly, že interiéry vozů Volvo obsahovaly nejnižší emise ftalátů. Dále se v modelech Volvo vyskytovalo také méně zhášedla PBDE, než ve většině jiných automobilů. Podle výsledků výzkumného institutu se tak značka Volvo stala světovou jedničkou v oblasti kvality vzduchu v interiéru. Centrum pro ekologii doporučuje ostatním výrobcům automobilů, aby se řídili příkladem značky Volvo.

Centrum pro ekologii (The Ecology Center) je organizace zabývající se ochranou životního prostředí sídlící ve městě Ann Arbor v americkém státě Michigan. Centrum pro ekologii zaměřuje své činnosti na podporu čistého a zdravého prostředí, v neposlední řadě formou vzdělávání a realizace nejrůznějších projektů.

Internetová stránka výzkumného projektu je zde, výsledky modelů jednotlivých značek jsou zde.

Ondřej Láník
Diskuze (22)
28. 1. 2006 10:24
Re: VOLVO S80 !!! Oficialne!
:-) Přiblížili ho dost 60ce... zajímavé je, že druhé zadní boční včlenili do dveří... Jinak je to přesně takové, jaké Volvo má být. Dokonalé, vyvážené, bez výstřelků, ovšem ve vážném, jistém a kvalitním designu... který do tebe vplouvá zvolna, dlouze a tak nějak obohacuje tvůj vnitřek... Sedadla opět na vrcholu, jinak to ani u Volva neumí. BRAVOVLVO :yes:
27. 1. 2006 16:31
Re: hurááá...?
Mrkni zlehka na filtraci vzduchu u Volva... pochopíš pak mnohé... i výsledky studie. Opravdu budeš překvapenej. :yes: