Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses: Plug-in hybrid autobus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Buses pracuje na vývoji plug-in hybridního městského autobusu. První funkční prototyp má být připraven k testování do konce letošního roku.

Volvo Buses pokračuje ve vývoji městských autobusů s hybridním systémem pohonu. Po úspěšném modelu Volvo 7700 Hybrid bude dalším krokem plug-in hybrid. Vývoj testovacích prototypů podporuje i Evropská unie.

První prototypy budou vycházet přímo z modelu 7700 Hybrid a odliší se od něj především novým typem baterií a nabíjecím zařízením, které umožní dobíjení z elektrické sítě.

Podle připravovaného konceptu mají být na konečných stanicích dobíjecí stanice a autobusy se k nim mají připojovat na pět až deset minut. Díky tomu se má výrazně prodloužit jejich dojezd pouze na elektřinu.

Stejně jako v případě modelu 7700 Hybrid se pak budou baterie dobíjet i při zpomalování, kdy bude vznětový motor odstaven a pohybové energie vozidla bude využito k dobíjení akumulátorů.

Společnost Volvo Buses očekává, že plug-in hybridní autobus bude mít spotřebu nafty a tím i emise oxidu uhličitého o více než 75 % nižší než konveční městských autobus se vznětovým motorem.

První prototyp plug-in hybidního městského autobusu Volvo má být k testování do konce letošního roku. Dalším krokem se má stát zahájení provozních zkoušek na podzim roku 2012. Těch se mají účastnit tři autobusy, které budou využívány v běžném linkovém provozu v Göteborgu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)