Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo FMX druhé generace se představuje (4x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks na veletrhu Bauma 2013 odhalila novou generaci modelové řady FMX, nastupující pouhé tři roku od uvedení prvního vozu s tímto označením.

Novinka v nabídce Volvo Trucks navazuje na sesterskou řadu FM, s níž sdílí řadu prvků výbavy a technických řešení. Zároveň nová modelová řada pro stavebnictví nastupuje na místo první generace FMX, která bude prozatím k dispozici s označením Classic.

Moderní a funkční design

Nový design Volva FMX se soustředí na robustnost a snadnou údržbu. Například celé přední tažné zařízení je tvořeno jediným litinovým odlitkem. Speciálně navržené a obnažené upevňovací prvky mají výrazně zjednodušit výměnu jednotlivých částí karoserie. Čelní část kabiny je díky nové pevné konstrukci robustnější. Cílem je, aby žádná menší nehoda nezpůsobila vyřazení vozidla z provozu.

Hlavní světlomety jsou nyní umístěný výše a za tvrdými kryty. Integrovaná madla na přídí umožňují výstup k čelnímu sklu jako po žebříku. Zesílené tažné zařízení zvládne zátěž až 32 tun.

Pro nové FMX jsou k dispozici tři druhy kabiny – denní, spací a Globettroter. Všechny tři mají disponovat moderním a příjemným interiérem s čistým designem. Nová je palubní deska, přístrojový štít i volant. Tento model má, stejně jako nové Volvo FH, sekundární informační displej umístěný tak, aby nenarušoval zorné pole řidiče. Na volantu rovněž přibyla řada zcela nových funkcí. Po ruce je dokonce i vzduchová tryska, kterou lze vyfoukat písek a suť.

Dynamické řízení a vzduchové odpružení

Stejně jako nové FM je i FMX vybaveno systémem Volvo Dynamic Steering, spojujícím běžný hydraulický posilovač řízení s elektronicky regulovaným elektrickým motorem napojeným na řídicí ústrojí. Systém má usnadňovat řízení vozidla při malých rychlostech a nabízet vynikající směrovou stabilitu při vyšších rychlostech.

Odpružení bylo kompletně přepracováno a maximální užitečné zatížení u většiny náprav se zvýšilo alespoň o jednu tunu. Pro další vylepšení jízdních vlastností lze k Volvu FMX objednat nové vzduchové odpružení navržené pro použití ve stavebnictví, které spojuje různé výhody jako například automatickou regulaci výšky a benevolentnější odpružení při nenaloženém vozidle. Pro zajištění stability proti převrácení při práci na silnici i v terénu využívá nové stabilizátory obrácené směrem nahoru.

Nové vzduchové odpružení dává vozu 300 milimetrů světlé výšky, v důsledku čehož jsou všechny důležité díly chráněny před odletujícími kameny a větvemi. Kromě toho nabízí větší světlou výšku vzadu a kratší převis. Při vykládání je tak pro řidiče snazší zajet blíž k potřebnému zařízení, například k finišeru.

Euro 6 a nová poháněná přední náprava

Paletu pohonných jednotek pro nové Volvo FMX představují vznětové řadové šestiválce D11K a D13 K, které splňují emisní normu Euro 6. Motor D11K nabízí z objemu 10,8 l výkony 243 kW (330 k), 272 kW (370 k), 302 kW (410 k) a 332 kW (450 k). Točivý moment těchto motorů vrcholí hodnotami od 1600 do 2150 N.m. Motory D13K s objemem 12,8 l mají výkony 309 kW (420 k), 338 kW (460 k), 368 kW (500 k) a 397 kW (540 k), zatímco točivý moment vrcholí hodnotami od 2100 do 2600 N.m. S motory může být spojena převodovka I-Shift.

Volvo FMX je vybaveno zcela novou poháněnou přední nápravou, nabízející lepší nájezdový úhel. Díky tomu si vozy s předním pohonem lépe poradí s prudšími kopci a hlubšími příkopy. Všech výhod nájezdového úhlu do terénu plně využívá nová konfigurace náprav 8×6 s pohonem předních kol a maximálním užitečným zatížením až 33 tun.

Koncept trojnápravy Tridem nabízí až o 5 metrů menší průměr otáčení než jeho ekvivalent v konfiguraci pohonu 8×4 s dvojitou přední nápravou. Tato novinka je k dispozici společně s funkcí dynamického řízení Volvo a novým vzduchovým odpružením. Zvednutím vlečené nápravy u nenaloženého vozidla lze ušetřit palivo a pneumatiky.

Ke zlepšení pracovních podmínek řidičů má přispět celá řada prvků výbavy. Z nich lze jmenovat například dálkové ovládání, které spojuje vše, co řidič potřebuje k řízení nakládání, vykládání a dalším činnostem. V nabídce výbavy na přání nyní figurují i bi-xenonové světlomety.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)