Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo FM nastupuje v nové generaci (2x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Letošní novinkou představenou v rámci obměny modelových řad společnosti Volvo Trucks je Volvo FM, které navazuje na loňské uvedení nové generace FH.

Nové Volvo FM přináší několik novinek, zlepšujících jízdní vlastnosti, komfort v kabině, hospodárnost provozu a flexibilitu vozidla. Za nejzásadnější novinku v rámci nové modelové řady FM považuje švédská automobilka systém Volvo Dynamic Steering. Ten spojuje běžný hydraulický posilovač řízení s elektronicky regulovaným elektrickým motorem napojeným na řídicí ústrojí. Systém má usnadňovat řízení vozidla při malých rychlostech a nabízet vynikající směrovou stabilitu při vyšších rychlostech.

Na výrazném zlepšení jízdních vlastností má podíl nový systém zavěšení kol s novými tlumiči, výkonnějšími pružinami a řadou vylepšení v oblasti geometrie. Z nich Volvo Trucks zmiňuje například přesunutí stabilizátoru blíže k točnici, díky čemuž je možné přenášet působení zkrutových sil z přívěsu přímo do země. To se má příznivě projevovat na stabilitě celé soupravy a také na přesnosti odezvy řízení.

Větší flexibilitu a širší možnosti uplatnění má poskytovat široká nabídka konfigurací náprav a výšek podvozku. Zákazníci mohou v případě jednoduchých náprav volit konfiguraci 4x2, zatímco se zdvojenými nápravami bude nové FM k dispozici v konfiguracích 6x2, 6x4, 8x2 a 8x4. Výšky podvozků jsou celkem čtyři a nesou označení X-Low 8 (cca 810 mm) pro tahač, Nízký (cca 850 mm), Střední (cca 900 mm) a Vysoký (cca 1000 mm).

Nárůst povoleného zatížení se mezi jednotlivými nápravami liší, nicméně u většiny náprav se jedná alespoň o jednu tunu oproti předchůdci a pohybuje se od 8 do 10 tun na přední nápravy a od 11 do 36 na zadní nápravy. Při přepravě těžkých nákladů tak lze přijmout větší zakázky nebo dosáhnout lepší hospodárnosti. Díky navýšení povoleného zatížení jednotlivých náprav je navíc méně pravděpodobné, že bude vůz přetížen.

Nové FM se může pochlubit také možností vyššího zatížení i s nižším podvozkem. To s sebou přináší výhody jako více prostoru pro náklad, možnost umístění většího hydraulické ruky na vozidla používaná ve stavebnictví nebo možnost připojení přívěsu s kontejnerem bez obav spojených s nesprávně rozloženým nákladem. Pokud bude vůz vybaven spací kabinou s nízkou střechou, mohou být na horní patro automobilového přepravníku umístěny i vozy SUV.

Paletu pohonných jednotek pro nové Volvo FM představují vznětové řadové šestiválce D11K a D13 K, které splňují emisní normu Euro 6. Motor D11K nabízí z objemu 10,8 l výkony 243 kW (330 k), 272 kW (370 k), 302 kW (410 k) a 332 kW (450 k). Točivý moment těchto motorů vrcholí hodnotami od 1600 do 2150 N.m. Motory D13K s objemem 12,8 l má výkony 309 kW (420 k), 338 kW (460 k) a 368 kW (500 k), zatímco točivý moment vrcholí hodnotami od 2100 do 2500 N.m.

S motory může být spojena převodovka I-Shift, která ve spolupráci se systémem I-See dokáže přizpůsobit rychlost jízdy a řazení podle přesných informací o sklonu aktuálně projížděné vozovky a zajistit tak nejnižší možnou spotřebu paliva. A pokud systém nemá potřebná data uložená v paměti, automaticky si je stáhne z rozsáhlé databáze pro systém I-See.

K novinkám spojeným s novým FM patří i služba Úspora paliva. Osobní palivový poradce analyzuje jízdní styl řidičů a následně jim předá užitečné rady, jejichž dodržováním je možné udržet spotřebu paliva na nízké úrovni. Tuto službu lze zakoupit i pro jediný vůz a Volvo Trucks uvádí, že se službou Úspora paliva lze ušetřit až 5 % pohonných hmot.

Vedle novinek v technice a poprodejních službách se může nové Volvo FM pochlubit i novým designem exteriéru a interiéru kabiny. Zákazníci mají možnost volby z pěti základních verzí kabiny. První z nich je krátká denní, pak následují spací a nízká spací kabina. Vrcholný komfort mají dvoučlenné posádce nabízet kabiny Globetrotter a Globetrotter LXL.

Interiér všech pěti verzí kabiny je vybaven zcela novou přístrojovou deskou, novým volantem a elektronickou parkovací brzdou. Na přání pak lze ovladače převodovky I-Shift vestavět přímo do palubní desky a usnadnit tak pohyb uvnitř kabiny. Listiny a jiné osobní věci, které musí řidiči vozit s sebou, lze nyní snáze schovát do propracovanějších úložných prostorů. Nová sedadla mají poskytovat více komfortu i při dlouhých jízdách.

Ke zlepšení pracovních podmínek řidičů má přispět celá řada prvků výbavy. Z nich lze jmenovat například dálkové ovládání, do nějž lze uložit až pět různých výšek nákladových ramp. Aplikace pro chytré telefony pojmenovaná „Můj Truck“ je první na světě, pomocí níž si řidiči mohou nastavit teplotu v kabině nebo zkontrolovat ovladače na palubní desce.

Nové Volvo FM je vybaveno telematickou bránou umožňující podepsání nové servisní smlouvy Gold, zaručující 100% provozuschopnost vozidla. Servisní dílna totiž díky této technologii dokáže na dálku sledovat stav důležitých součástí a podle zjištěných hodnot – a také podle aktuálních plánů dopravce – přizpůsobit termín servisní prohlídky.

Další funkcí podílející se na provozuschopnosti je služba Volvo Action Service na zavolání. V případě defektu nebo jiné nepříjemné události stačí řidiči stisknout jedno tlačítko a okamžitě se naváže komunikace s kontaktním centrem. V rámci ní jsou odeslány také údaje o přesné poloze vozidla, takže pomoc se dostane na místo v nejkratším možném čase.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)