Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo S60 a V60 R-Design: Přeostření ostrého

Ondřej Láník
Diskuze (4)
První "ostrá" Volva S60/V60 bude možno objednávat v ještě ostřejším provedení. Samotný výrobce začne nabízet sportovní pakety R-Design.

Sada R-Design v případě nového Volvo S60/V60 neznamená pouze mírně upravený vzhled a velká kola! Kromě změněných nárazníků totiž auta dostanou i několik vylepšení na karoserii a podvozku, které dále napřímí reakce auta na povely řidiče.

I když je karoserie S60 moderní tuhou konstrukcí odpovídající vysokým nárokům přísných crash-testů, dynamické tuhosti není nikdy dost. S R-Design paketem proto dostanete přední rozpěru v motorovém prostoru, která snižuje kroucení karoserie. Vhod přijde zejména u silnějších verzí s velkými pětiválci a šestiválci, které zatěžují přední nápravu. Spojením horních úchytů tlumičových vzpěr dojde k podstatnému vyztužení přední struktury, která tak lépe odolává silám od hnacího ústrojí, brzdění a řízení.

Dalším opatřením je nasazení jednoplášťových tlumičů na zadní nápravě místo dvouplášťových. U jednoplášťového tlumiče proudí kapalina stejným ventilem při roztahování i stlačování, tlumič je schopen reagovat rychleji, což řidič nakonec vnímá jako lepší kontakt s vozidlem.

Přední i zadní pružiny jsou o 15 mm zkráceny, jejich tuhost byla o 15 % zvýšena proti standardnímu nastavení S60. O 20 % tužší je i uložení tlumičů v karoserii, výrazně tužší je i spojení zadního pomocného rámu s karoserií.

Přeprogramován byl systém Corner Traction Control, který při průjezdu zatáčkou automaticky přibrzďuje vnitřní kolo a pomáhá tak lépe přenášet točivý moment motoru na silnici.

Sadu R-Design lze objednávat se všemi nabízenými motory, včetně čtyřválců s objemem 1,6 l.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/2pgvqUV-N14?fs=1&hl=cs_CZ" style="auto"}

Ondřej Láník
Diskuze (4)
24. 9. 2010 12:10
Re: nádhera
Jo u Renaultu je to špatně, ale u Volva je to perfektní a dotažený k dokonalosti. >:D :yes:
Avatar - Ada je zase tady
24. 9. 2010 09:31
Nejak mi unika
Nejak mi unika smysl zkraceni pruzin o 15mm - to asi aby nebylo mozne vyjet z podzemni garaze?
24. 9. 2010 09:29
Re: nádhera
není jiná možnost než souhlasit >:-[]

kombík je fakt parádní :yes: a lagunoidní světla jen dokazují, že toliko kritizované řešení alá laguna je vlastně nakonec hezké a správné :-)
24. 9. 2010 08:48
nádhera
hlavně kombík :yes: akorat ty lagunoidní zadní světla na liftu ;-\