Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo spustilo výrobu XC60 v Číně

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
Švédské Volvo expanduje v zemi svého majitele. Závod v Čcheng-tu zahájil výrobu menšího SUV XC60.

Čínská produkce Volva se zatím netýká Evropy, my si kupujeme auta vyrobená ve Švédsku a Belgii. Zatím byla určena jen pro Říši středu, to se sice příští rok změní, ale prodloužená S60L zamíří jen do Severní Ameriky. Nikde jinde než v Číně totiž nevzniká a Američané o ni mají zájem. Z bran závodu v Čcheng-tu ovšem nově vyjíždějí SUV XC60, která dobře známe i my. Lokální výroba je logická, protože se jedná o nejprodávanější model značky na jejím největším trhu. S60L je mimochodem aktuálně na druhém místě...

Od ledna do září 2014 si Číňané koupili 66 tisíc nových volv, o 36 % více než za stejné období loňského roku. Odbyt samotné XC60 pak vzrostl o 32 % na 25 tisíc aut. Ano, nejlidnatější země světa předstihla dříve největší trh automobilky: Spojené státy americké. Letos by tam chtěla umístit až 80 tisíc vozů, což není nereálné. Plány však hovoří až o 200 tisících aut ročně jen pro Čínu. Volvo spuštění výroby XC60 oznámilo v neděli 9. listopadu. Továrna v Čcheng-tu má kapacitu 120 tisíc aut ročně, takže zde ještě je prostor k navyšování.

O kvalitu, bezpečnost a šetrnost k životnému prostředí podle slov Larse Danielsona, generálního ředitele Volvo Cars China, nemusejí mít zákazníci strach: i zde se totiž dodržují firemní standardy. „Čínská klientela nemá nižší nároky a neočekává méně než ta evropská. Chce prémiové kvalitní produkty. Zákazníci mají na vysoce konkurenčním trhu také spoustu jiných možností. To je důvod, proč jim poskytujeme vysoce kvalitní vozy, které jsou přinejmenším stejně dobré jako ty, které stavíme v evropských závodech.“ Jistě, žádná automobilka se netetelí blahem, když jim majitelé aut utíkají ke konkurenci, protože nejsou spokojeni.

Není to jediné místo v této části světa, kde se Volva vyrábějí. Pod označením XC Classic, vzniká od září 2014 v Ta-čchingu první generace XC90. Momentálně zde pracuje sedm stovek zaměstnanců a linky v budoucnu rozšíří i „prémiový sedan“ na platformě SPA, tedy s největší pravděpodobností nástupce současné S80. Řekl to Håkan Samuelsson, prezident a generální ředitel Volvo Cars. Tento závod založený v září 2013 disponuje roční kapacitou 80 tisíc jednotek a pochopitelně i on dodržuje globální kvalitativní normy a používá standardizované výrobní metody. Samuelsson navíc považuje čínský trh pro Volvo za druhý domácí, což je logické.

Majoritním vlastníkem Volva je sice holding Zheijang Geely, ale místní vláda v Ta-čchingu drží dalších 37 % akcií společnosti, což je málo známý fakt.

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
13. 11. 2014 14:23
Re: ok
Kvalita Volva jako takoveho klesa uz cela desetileti. Nejvyssi kvalitu mely kousky z devadesatych let vyrabene jeste pod svedskou taktovkou, uz fordacke modely byly sizene, staci se podivat na podvozek nejakeho stareho Volva z devadesatek a porovnat ho s jakymkoliv fordackym Volvem o dekadu mladsim. Stare svedske pojizdne ingoty skoncily pred patnacti lety. No a Cinani uz v tom jenom pokracuji, nove modely jsou uz zase horsi nez byly ty za Forda. Co mne treba osobne mrzi je ukonceni spoluprace s Dynaudio ohledne audiosystemu (protoze Dynaudio proste nedoda smejd ani kdyz ho automobilka pozaduje) a jeho nahradou dnesnimi "premium sound" chrchlaky s jejichz (v porovnani s Dynaudiem) az komickym zvukem.
Avatar - CarlosOstrava
13. 11. 2014 09:30
Re: ok
Petr je "jiný".... >:D
Ale nechci tady nikoho pomlouvat, k tomu diskuze neslouží(tedy neměla by).
Sám vlastním již druhé Volvo a trošku se obávám, že čínani za nějakou dobu budou vyžadovat cost saving a budou postupně výrobu přesouvat...
To se na kvalitě musí projevit!
Z vlastní zkušenosti vím, že třeba co se týká Hyundai, tak i když je matka v Koreji, kvalita v koreji vyrobených aut je nesrovnatelně nižší než ta Nošovická.
Takže i když se dodržují firemní standarty, hodně záleží kdo tam ten šroub zašroubuje... ;-\
Avatar - CarlosOstrava
13. 11. 2014 09:13
Re: ok
Nebylo téma Volvo a Čína???? :no:
Avatar - Ji/Ri
12. 11. 2014 23:49
Re: ok
To už je trapné.... nebuď pořád tak infantilní. :-!
Avatar - Ji/Ri
12. 11. 2014 23:48
Re: ok
>:D