Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Komunikace mezi nákladními a osobními vozy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnosti Volvo Trucks a Volvo Cars zavádí cloudovou službu Connected Safety (propojená bezpečnost), umožňující, aby se nákladní vozidla a osobní automobily Volvo vzájemně upozorňovaly na nebezpečné dopravní situace.

Společnost Volvo Cars představila svou verzi systému Connected Safety pro osobní automobily v roce 2016. Společnost Volvo Trucks nyní představuje vlastní verzi této služby, díky čemuž se nyní budou moci nákladní vozidla a osobní automobily značek Volvo vzájemně upozorňovat na potenciální nebezpečí.

Carl Johan Almqvist, ředitel oddělení bezpečnosti provozu a produktů Volvo Trucks, k tomu uvedl, že rozšířená spolupráce mezi různými subjekty na trhu představuje jeden z nejvýznamnějších faktorů pro zlepšení bezpečnosti na silnicích. Pokud bude větší množství vozidel schopno vyměňovat si v reálném čase informace o dopravní situaci, riziko nehody se bude snižovat.

Systém Connected Safety je vyvíjen tak, aby zasílal upozornění blízkým vozidlům, která jsou ke službě připojena, kdykoli některý řidič aktivuje výstražná světla. V takovém případě vyšle například nákladní vozidlo signál přes mobilní telefon řidiče, který je připojený k internetu, do cloudové služby společnosti Volvo Trucks. Odtud je informace předána příslušné službě společnosti Volvo Cars. Výstražné upozornění je poté vysláno všem připojeném osobním automobilům a nákladním vozidlům nacházejícím se v oblasti vozidla, které aktivovalo výstražná světla.

Upozornění vyslané s dostatečným předstihem nabídne všem řidičům blízkých osobních automobilů a nákladních vozidel příležitost včas zpomalit, přizpůsobit jízdu dopravní situaci a vyhnout se tak případné kolizi například s vozem odstaveným za špatné viditelnosti u krajnice. V dlouhodobějším horizontu může být tato cloudová služba obohacena o další bezpečnostní funkce.

Společnost Volvo Trucks bude zpočátku zavádět systém Connected Safety u nových nákladních vozidel ve Švédsku a Norsku, kde představují výrobky společností Volvo Trucks a Volvo Cars podstatnou část nově registrovaných vozidel.

Systém Connected Safety lze v závislosti na specifikaci vozidla a výběru služeb kombinovat s modelovými řadami nákladních vozidel Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX vybavenými integrovaným informačním systémem Volvo Trucks. Společnost Volvo Cars nabízí systém Connected Safety se všemi novými modely Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, Volvo V60 a Volvo V90.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)