Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Novinky pro nižší spotřebu paliva

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks uvádí optimalizované motory a nové aerodynamické prvky, které mohou snížit náklady na palivo až o pět procent.

Společnost Volvo Trucks si pro své modelové řady FM, FMX, FH a FH16 připravila řadu inovací zaměřených na snížení spotřeby paliva, protože pro dopravce jsou náklady na palivo jednou z klíčových položek.

V případě pohonných jednotek byla řada úprav, zaměřených na snížení spotřeby paliva, provedena na přeplňovaných řadových vznětových šestiválcích D11 a D13 s objemy 10,8 l a 12,8 l.

Motory, vyhovující podmínkám předpisu Euro 6 Step C mají nyní mimo jiné písty s nižším odporem tření, nová turbodmychadla, vyšší kompresní poměr, optimalizované vačkové hřídele a zdokonalený řídicí software.

Mezi prvky zlepšující aerodynamiku nákladních vozidel Volvo Trucks a snižující odpor vzduchu, patří především překonstruovaný přední spoiler, aerodynamické deflektory, a přepracované blatníky.

Kolik paliva mohou tato zdokonalení ušetřit, to podle materiálů společnosti záleží na specifikaci nákladního automobilu a na jeho následném nasazení v provozu.

Volvo Trucks uvádí, že v případě modelu FH provozovaného v dálkové přepravě mohou tyto novinky přispět ke snížení spotřeby paliva až o tři procenta.

U těžkých aplikací, jako je například doprava těžebního dřeva, může být dosaženo úspory paliva až o pět procent, pokud je nákladní automobil vybaven nově uvedenou převodovkou I-Shift s plazivým převodem a novou zvedací tandemovou nápravou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)