Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks a Renova testují autonomní vozidlo pro svoz odpadu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnosti Volvo Trucks a Renova se při testování autonomního vozidla pro svoz odpadu zaměřují na bezpečnost.

Společnost Volvo Trucks spolu se švédskou komunální firmou Renova hledá a zkouší způsoby, jak mohou automatizovaná vozidla přispívat k bezpečnějšímu a efektivnějšímu nakládání s odpady a vytvářet lepší pracovní prostředí pro řidiče.

Automatizované systémy, které jsou testovány, jsou v zásadě stejné jako systémy používané autonomním vozidlem Volvo, které působí v dolu Kristineberg v severním Švédsku od podzimu roku 2016.

Při první jízdě v nové oblasti je automatizovaná vozidlo Volvo FM pro svoz odpadu řízeno manuálně, přičemž palubní systém nepřetržitě monitoruje a mapuje trasu pomocí senzorů a technologie GPS. Při dalším svozu už vozidlo přesně zná svou trasu a ví, u kterých popelnic má zastavit.

Když je automatizovaný systém aktivní, při prvním zastavení řidič opustí kabinu, přejde k zadní části vozidla, přiveze k němu popelnici a vyprázdní ji pomocí ovládacích prvků přesně tak, jak se to dnes běžně dělá.

Po dokončení tohoto úkonu vozidlo na příkaz řidiče automaticky zacouvá k další popelnici. Řidič kráčí stejnou cestou, jakou projíždí vozidlo, takže má vždy úplný přehled o tom, co se děje ve směru jízdy.

Couvání je obvykle poměrně riskantní manévr, protože řidič nemusí mít vždy dobrý přehled o tom, kdo nebo co se pohybuje za vozidlem, a to i pokud je vozidlo vybaveno kamerou. V určitých oblastech není z bezpečnostních důvodů povoleno těžkým užitkovým vozidlům couvat. Jiné oblasti vyžadují, aby se při couvání za vozidlo postavil spolujezdec, který zajistí, že na silnici nejsou žádné překážky.

Testované řešení je navrženo tak, aby tyto problémy eliminovalo. Vzhledem k tomu, že senzory monitorují oblast kolem vozidla pro svoz odpadu, je jízda bezpečná bez ohledu na směr, kterým se vozidlo pohybuje. A pokud ulici například blokuje zaparkované auto, vozidlo pro svoz odpadu ho automaticky objede, pokud je vedle dostatek místa.

Společnost Volvo Trucks uvádí, že díky optimalizaci řazení, řízení a rychlosti automatizovanými systémy, je u autonomního vozidla pro svoz odpadu možné oproti konvenčnímu řešení dosáhnout nižší spotřeby paliva a emisí škodlivých výfukových plynů.

Přestože veškeré technické předpoklady již existují, bude podle Volvo Trucks nutné provést ještě spoustu výzkumu, testování a vývoje, než se vozidla pro svoz odpadu se schopností autonomní jízdy stanou každodenní realitou.

Tento společný projekt bude pokračovat až do konce roku 2017 a naváže na něj důkladné hodnocení funkčnosti, bezpečnosti a také toho, jak tento typ vozidla přijmou řidiči, ostatní účastníci silničního provozu a místní obyvatelé.

Volvo Trucks předpokládá, že vozidla s různou mírou automatizace budou pravděpodobně zavedena dříve v jiných oblastech použití, kde se přepravní úkoly odehrávají ve striktně omezených oblastech, jako jsou doly a nákladní terminály.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)