Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks testuje autonomní řízení v podzemních dolech (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Volvo Trucks se pouští do nové fáze testování autonomního řízení těžkých nákladních vozidel modelové řady FMX v podzemních dolech společnosti Boliden.

Volvo FMX s autonomním řízením má být v příštích osmnácti měsících nasazováno k pravidelným pracovním operacím v dole Kristineberg společnosti Boliden. Cílem celého programu je vyzkoušet, jak může těžký nákladní automobil s autonomním řízením přispět ke zvýšení efektivity a bezpečnosti dopravy v geograficky náročných podmínkách.

Společnost Volvo Trucks již dříve uváděla, že autonomní řízení nákladních vozidel může výrazně přispět ke zvýšení efektivity a produktivity dopravy pokud budou vhodně využita v areálech, jako jsou například přístavy, doly a další podobné areály, v nichž se tyto stroje pohybují po víceméně stále stejných nebo velmi podobných trasách v krátkých intervalech.

Nyní se Volvo Trucks rozhodlo ve spolupráci se společností Boliden otestovat tuto teorii v praxi a rovnou tisíc metrů pod zemí v dole Kristineberg v severním Švédsku. Právě zde bude na podzim letošního roku zahájen testovací provoz prvního vozu FMX s autonomním řízením, na nějž mají v průběhu příštího roku navázat další tři podobná vozidla.

V rámci celého programu mají být využita sériová vozidla Volvo FMX, která budou pouze doplněna o radarové a laserové systémy sloužící k autonomnímu řízení. Systémy budou v první fázi především skenovat trasy, po nichž se má vozidlo pohybovat a následně se má do tunelů vydávat bez zásahu řidiče.

Autonomní systém řízení nákladních vozidel má umožnit optimalizování logistiky v dole zcela jiným způsobem než je tomu v současnosti. Vozidla bez řidiče mohou totiž pracovat prakticky nepřetržitě. Díky přesnému plánování trasy a jízdám ustálenou rychlostí se pak může zvýšit objem převáženého nákladu.

Další předností vozidel s autonomním řízením může být skutečnost, že na rozdíl od vozidel s lidskou posádkou nemusí při trhacích pracích čekat, až se důl vyvětrá, ale mohou být stále v provozu.

Vynikat pak mají i vysokou míru aktivní bezpečnosti. V případě, že se před takovým vozidlem objeví překážka je připraveno automaticky zastavit a informovat centrum řízení dopravy v dole o překážce v jízdní dráze. Pokud dojde k poruše přímo na vozidle je možné je ovládat i dálkově.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)