Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks uvádí novou verzi balíčku Dynafleet

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Evropští řidiči mohou díky ní snadněji spravovat své zákonem vyžadované záznamy o časech řízení a odpočinku.

Pro řidiče nákladních vozidel nejsou přestávky k odpočinku důležité jen z hlediska bezpečnosti, ale jsou také legislativním požadavkem. Evropské předpisy týkající se řízení a odpočinkových časů jsou však poměrně rozsáhlé a složité.

Stanovují, jaké přestávky musí řidič absolvovat během pracovního dne, a také nařizují, kdy je čas na celodenní a týdenní přestávky. To znamená, že může snadno dojít k omylu a tyto omyly mohou řidiče i přepravní společnost stát značné sumy na pokutách.

Ve zdokonalené verzi balíčku Dynafleet Časy řízení a odpočinku se časy jízdy zobrazují na sedmipalcovém displeji na palubní desce. Tak mohou řidiči sledovat své časy jízdy přímo od volantu a s dostatečným předstihem plánovat své přestávky a časy odpočinku tak, aby v rámci legálních předpisů maximalizovali své časy řízení.

Pokud se řidič rozhodne rozdělit požadovanou 45minutovou přestávku na 15 a 30minutovou část, systém to rovněž zaznamená. K tomu všemu systém sleduje i složité kompenzační předpisy a jasně stanovuje, kdy je čas na celodenní nebo týdenní odpočinek.

Služba Časy řízení a odpočinku je součástí systému Dynafleet pro správu flotil nákladních automobilů, jehož prostřednictvím mohou přepravní společnosti sledovat i plánovat zakázky a cesty svých vozidel.

Na portálu systému Dynafleet, na němž jsou informace o řidičích uchovávány dva roky, mohou pracovníci společnosti přesně zjistit, kteří řidiči jsou k dispozici pro nové úkoly bez rizika, že nedodrží své zákonem dané přestávky a časy odpočinku.

Časy řízení a odpočinku (Driver Times) je služba pomáhající dodržovat koordinované předpisy EU pro řízení a odpočinkové časy. Tato služba odpovídá legislativě předepsaných časů řízení a dob odpočinků ((EC)561/2006). Nová verze služby Driver Times je k dispozici v nových modelech Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX.

Dynafleet je k dispozici také jako aplikace pro iPhone nebo pro Aneroid a obsahuje aplikace, které různými způsoby pomáhají snižovat spotřebu paliva a zvyšovat efektivnost přepravy. Systém má v současné době 59 000 předplatitelů a je dostupný v Evropě, Brazílii, Austrálii a v Jižní Africe.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)