Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo urychlí vývoj nových aut, díky nové platformě CMA

David Bureš
Diskuze (20)
Platforma CMA je určena pro menší modely značky Volvo. Vyvíjena je ve spolupráci s mateřskou automobilkou Geely.

Volvo v budoucnu vsadí na dvě platformy – CMA (Compact Modular Architecture) pro menší vozy a SPA (Scalable Product Architecture) pro větší vozy. Platformy zlevní a zjednoduší výrobu aut, zároveň pomůžou zkrátit vývoj nových modelů.

Senior viceprezident pro vývoj a výzkum ve značce Volvo Peter Mertens v rozhovoru pro server Automotive News Europe uvedl, že díky nové platformě bude vývoj nových modelů trvat jen 20 měsíců.

Vývoj nových kompaktních modelů se díky tomu zkrátí na méně než polovinu. Současný hatchback V40 trvalo vyvinout 42 měsíců. Na dvacet měsíců se časem zkrátí také vývoj aut s platformou SPA. Vyvíjení SUV XC90, prvního modelu postaveného na základech SPA, trvalo 30 měsíců.

Volvo díky nové technice bude patřit mezi výrobce s nejrychlejším vývojem nových automobilů. Třeba Toyota a Mazda podle vyjádření Mertense vyvíjí nové vozy zhruba 26 měsíců.

Platformu CMA použije nástupce dnešní V40, který má přijít na trh za tři roky, nebo chystaný crossover XC40. Platforma je vyvíjena ve spolupráci s mateřskou automobilkou Geely. Má být natolik flexibilní, aby ji mohly používat jak levné vozy čínského výrobce, tak dražší a komplexnější modely švédské značky.

Vedle dvojice nových platforem SMA a SPA Volvo pracuje také na rozšíření nové rodiny motorů s označením Drive-E. Ta už bude zahrnovat výhradně tříválce a čtyřválce. Nové agregáty budou v závislosti na konkrétním modelu spolupracovat s různými převodovkami – manuálem, šestistupňovým a osmistupňovým automatem a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

David Bureš
Diskuze (20)
Avatar - Volvomatej
18. 3. 2015 16:46
Re: vsetko sa zjednocuje spaja .... vyrovnava
Volva se pořá vyrábějí ve Švédsku a co se tyče Číňanů tak je jenom dobře, že Volvo koupili. Je vidět, ze si v nejnovějších Volvech nikdy neseděl, natož aby si s nima jel. :-!
Avatar - eLzyx
18. 3. 2015 08:54
Re: vsetko sa zjednocuje spaja .... vyrovnava
to nic nemění na tom, že kvalita Volvo stále více a více upadá. Stačí se podívat na podvozky. Koukni na podvozek 15leté ojetiny a koukni na podvozek 5leté. Na té 15leté nebude skoro smítka rzi (sem tam nějaký šroub, držák atp.). Ta 5 letá ojetina bude mí puchýřky i na nápravnici. Mimochodem - dříve byl rám pod motorem relativně masivní hliníkový výlisek. Teď podělaný plech, který se kroutí a rezne. Dokonce je to cítit na řízení u motorů s vyšším kroutícím momentem - auto táhne ke straně i když je nové.
Koukni na elektroniku, resp. provedení kabeláže. U starších modelů je všechno v různých chráničkách, opletech, úchytkách atp. U nových modelů? Sem tam narazíš na volně plandající kabely - viz XC60 a občasně nefungující senzor na klikách dveří. Ten plandá tak dlouho, až to poškodí izolaci, do kabelu nateče voda se solemi ... a ende šlus.
Resp. možná neupadá. Možná je to chtěný trend. Trend vyrábění aut s výdrží 5 maximálně 8 let.
18. 3. 2015 07:43
Re: vsetko sa zjednocuje spaja .... vyrovnava
Mě to třeba vadí a to dost. Rád si kupuji výrobky Made in Europe. Především z důvodu, že výroba dala práci lidem v Evropě.
Avatar - CarlosOstrava
18. 3. 2015 06:22
Re: vsetko sa zjednocuje spaja .... vyrovnava
A telefon, co denně používáš nebo počítač byl vyrobený kde?? V číně... a nikomu to nevadí! 8-s
Avatar - Jaros71
18. 3. 2015 01:38
Re: vsetko sa zjednocuje spaja .... vyrovnava
>:D jo? Takže Volvo nevlastní čínští komunističtí asiaté..? 8-s
A kvalita je stejná jako před 15 lety..? >:-[]