Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Volvo XC60 a ochrana chodců

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Modernizované Volvo XC60 může být vybaveno množstvím elektronických asistentů. Jedním z nich je i ten, který ochrání chodce před kolizí.

Volvo je bezpečností svých vozů proslulé. Jako první zavedlo do výbavy tříbodový bezpečnostní pás (1959), zabývalo se intenzivně i ochranou malých pasažérů a třeba před čtvrtstoletím začalo prosazovat dětské podsedáky. Bariérové zkoušky ve vlastním vývojovém centru vypiplaly vozy k dokonalosti, jiné automobilky mají třeba problémy při crash-testech s čtvrtinovým přesahem, které nově předepisuje americká NHTSA. Jenže Volvo je praktikuje dlouhá léta...

Dnešní doba už je trochu jiná než v časech PV544, vládnou jí snímače, radary, kamery a veškerá elektronika. Volvo samozřejmě sní o tom, že jednou přestanou na silnicích umírat lidé, a to nejen uvnitř automobilů, ale i ostatní účastníci silničního provozu. Jak Švédům funguje kupříkladu ochrana chodců v městském provozu? Systém zjistí přítomnost pěšího a vůz samočinně zastaví, aby nedošlo ke zranění.

Amatérské video z exotické Dominikánské republiky ukazuje, jak takový test vypadá v praxi. Zkoušelo se údajně navíc něco jiného, konkrétně samočinné parkování. Stříbrné Volvo XC60 se rozjelo proti dvěma lidem, ostatní pouze přihlíželi. Jenže výsledek se úplně nepovedl. Oba řidič nabral na kapotu a poté skončili na zemi. Naštěstí pouze s minimálními zraněními. Jak to?

Podle popisu „pilot“ systém City-Safe zapomněl aktivovat, proto došlo k drobné nehodě. Někteří komentující uživatelé se naopak domnívají, že automobil jej zcela postrádal. Nám se to nezdá, incident mohl dopadnout daleko hůře, minimálně nějakou zlomeninou. My věříme, že tato ochrana ve vozech švédské automobilky funguje tak, jak má. A koneckonců i zmíněný parkovací asistent.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
26. 5. 2015 14:33
Re: City Safety
Postavím si stenu napr. z kartónových krabíc alebo bielej folie (penovej) .... na ľuďoch som tento pokus nikdy neskúšal....a diagnostika na Volve je dosť presná a detailná takže ti zapíše každú elektronicku chybu, pokles napätia, skrat atď .... ale ked vozidlo nemaš vybavené pedestrian detection tak sa možeš pred auto vrhať koľko chceš....najskor nezastaví.
26. 5. 2015 11:48
Re: City Safety
Hmm... a jak ověřuješ funkčnost tohoto systému?
26. 5. 2015 11:29
Re: Autonomní auta
Řidič má stěrače, ostřikovače, vyhřívání skla, nebo minimálně ofuk. Když se mi za jízdy nalepí na radar břečka, tak se mi adaptivní tempomat prostě vypne (a má to dopad i na další asistenty). Dokud nebudou mít obdobné řešení i pro senzory, tak na to budou trpět.

Nicméně mi přijde úsměvná představa, jak auto najedou zastaví a na displayi jen zobrazí zprávu: "Řidiči, očisti senzory!" :-)
26. 5. 2015 08:59
Re: City Safety
Tak ti chlapci se nepostavili před rozjíždějící auto. Oni už tam stáli, když se auto začalo rozjíždět. Jasná chyba řidiče.
26. 5. 2015 08:58
Re: Autonomní auta
A řidič snad přes těch 5 cm ledu a 10 cm sněhu neuvidí velký prd? Senzory se oproti lidskému mozku jen tak neunaví, vidět mohou dále, v jiném spektru, domlouvat se s jinými senzory, atd.
Nehodám se samozřejmě nevyhnete, ale výrazně to omezí zbytečné nehody díky chybě lidského faktoru.