Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vozy Alfa Romeo by se mohly přestat vyrábět v Evropě

Michal Fokt
Diskuze (18)
Sice to není úplně v souladu se (státem preferovanou) politikou Fiatu udržet maximum produkce v domácích továrnách, ale i tak se objevila informace, že by Alfy Romeo mohly být v budoucnu výhradně... americké.

Koncern Fiat se v Itálii potýká s dramaticky nízkým využitím kapacity svých továren a současně má jen málo motivace přesouvat produkci z ostatních evropských továren s levnější pracovní silou do své domoviny, přičemž je současně italská vláda ostře proti zavírání továren a propouštění.

Lékem na tento problém je podle Fiatu masivní investování do značek Maserati a Alfa Romeo, jejichž restart a orientace na neevropské trhy by pomohl zvýšit kapacitu fabrik. Současně ale Fiat naznačil, že zejména expanze důležitější Alfy Romeo by mohla proběhnout zcela bez jakéhokoli dopadu na italskou ekonomiku.

Automobilka hrozí, že zvažuje přesun výroby modelů Alfa Romeo do zámoří, kde vidí velký potenciál trhu a koncern Chrysler také zrovna nejede na tři směny víkend nevíkend. Na tomto silném trhu by tedy Alfa nebyla zatížena náklady na dopravu a clem, což by přineslo větší zisky a možnost lépe nastavit ceny.

Ano, myslím si totéž, co vy - Fiat nic takového ve skutečnosti neplánuje, už proto, že by mu doma nezmizel ten problém s vlastními nevytíženými továrnami. Chce ale touto cestou přejít do ofenzivy a zatlačit na italskou vládu, aby zreformovala trh práce a stanovila průhlednější pravidla. Do této problematiky nevidím, nicméně není tajemstvím, že Fiat bojuje s odborovou organizací FIOM ohledně délky pracovních přestávek a délky přesčasů, přičemž to určitě nebudou jediné třecí plochy.

Je otázkou, jak moc se nechá vláda vyděsit, nicméně je velmi pravděpodobné, že kvůli celkovému dopadu na ekonomiku automobilovému koncernu ustoupí a tím pádem Alfy Romeo plakety Made in USA (až na výjimky) určitě neponesou.

Michal Fokt
Diskuze (18)
14. 7. 2013 21:40
Re: No tak přiznejme si....
Nezbývá mi než souhlasit. Zaslepenost, se kterou italská vláda dohnala FIAT k přesunu výroby z jejich nejmodernějšího (nejnovějšího) závodu v Polsku, kde se dělaly nejkvalitnější fiaty (myšleno celokoncernově) dost ostře kontrastuje třeba s tím, jak Opel zavřel závod v Belgii a omezí i výrobu v Německu, ale na závod v Polsku nesáhne. Proč? Inu nejkvalitnější produkce a nejvyšší produktivita práce (což je také dáno tím, že ten závod Oplu v Polsku je nejmodernější). Tak se nedivme, v Itálii se muselo navíc investovat a jede se tam na 65% kapacity....to jsou fakta, k těm se těžko co dá dodat.
14. 7. 2013 21:35
Re: No tak přiznejme si....
Co je blábolení, předvádíš hlavně ty a stačí se třeba kouknout na tvoje "velemoudré" příspěvky, kterými si honíš ego ty a pár podobných nešťastníků, vlastnících asi pořád ještě fiaty, kteří se pořád ukájejí demagogickými výlevy na téma skvělý fiat 500L "trejking"....a tady se jasně ukazuje pravda, ke které se toho až moc říct nedá. Euro89 to vystihl dost vtipně a celkem přesně.....
13. 7. 2013 22:10
Jeslti
Jestli se budou Alfy dělat v Itálii nebo v USA je celkem jedno na kvalitu zpracování to vliv mít bohužel nebude ;-\ Hlavně že Design zůstane Italský
13. 7. 2013 20:53
Re: Jde o dlohatááánský thread
teď už je to slabý odvárek.... bývaly časy, kdy se tady spekulativní (a často protichůdné) články o Alfě objevovaly co týden.... tenhle je tak po měsíci, takže celkem pohoda.... ;-)
Avatar - shamal
13. 7. 2013 15:42
Jde o dlohatááánský thread
Jak se ukázalo v celé řadě minulých diskuzí na téma Fiat/Alfa/Chrysler je to vděčné téma, ke kterému se má potřebu vyjádřit fůra lidí. Takže úvahy: "co by kdyby a možná někdy" vzbuzují řadu emocí. V diskuzi to tedy bude znamenat mraky názorů, pro redakci je to plus, protože hodně názorů = hodně kliků pro reklamní klienty. Vůbec nejde o Alfu...