Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vrátí se BMW do formule 1?

Michal Fokt
Diskuze (36)
Po oznámení příprav Hondy na příští ročník formule 1 spekulace o možném návratu BMW do F1 tak zintenzivněly, že bychom je neměli brát na lehkou váhu. A to se hovoří také o Fordu…

Ekonomická recese, z níž jsme se v této části světa ještě nevymanili (a kdoví, zda v Americe ano), vedla v roce 2008 k rozhodnutí Hondy opustit formuli 1 a o rok později se k ní přidalo i BMW a Toyota. Nyní se Honda vrací a dost možná nebude sama.

O záměru BMW vrátit se už se hovoří několik měsíců a rozhodně se nejedná o spekulace z kategorie zbožných přání nejtvrdšího fanouškovského jádra. Sám zakladatel týmu Minardi, jenž nyní existuje jako Scudedia Toro Rosso, prozradil, že se inženýři BMW objevili na několika Grand Prix i oficiálních testech, což naznačuje velmi seriózní zájem mnichovské značky zkusit štěstí a pochopitelně vlastní potenciál i v efjedničkové éře přeplňování a downsizingu, jenž v prémiové třídě velmi intenzivně prosazuje.

Že informace pochází od Giancarla Minardiho je také vcelku zajímavá skutečnost, protože „jeho“ STR (Scuderia Toro Rosso) funguje coby „juniorka“ stáje Red Bull Racing a o návratu BMW se hovoří právě v souvislosti s Red Bullem. Podobně jako Honda v případě McLarenu bude i BMW potřebovat alespoň jeden silný a schopný tým ze špičky a Mercedes AMG a Ferrari to patrně nebudou, navíc je Red Bull dost nespokojen s momentální výkonností motorů Renault.

BMW by už údajně nemělo chtít vlastní stáj jako v dobách převzetí Sauberu, stejně jako Honda by se chtělo stát jen dodavatelem pohonných systémů. Definitivní rozhodnutí by prý mělo padnout už v květnu, ale je pravděpodobnější, že už dávno padlo a příští měsíc to bude jen oficiálně oznámeno. A aby těch novinek nebylo málo, Ford údajně zvažuje převzetí uzavřeného programu vývoje závodních motorů V6 od Cosworthu a s vlastním motorem by se do efjedničky rád vrátil také.

Michal Fokt
Diskuze (36)
17. 4. 2014 09:50
Re: 2015
To este nie je iste. Pisal o tom Sport Bild vo februari, ale neexistuje nijake oficialne potvrdenie. Skor som to bral ako sucast vyjednavania o predlzeni, lebo Infiniti by za svoje peniaze chcelo aj blizsiu technicku spolupracu a Red Bull to zasa nechcel pripustit. Vo svetle aktualnych problemov Renaultu a koketovania Red Bullu s BMW to predlzenie nevyzera nijako ruzovo, ale pockajme a uvidime.
16. 4. 2014 22:02
Re: 2015
Mozno to nie je obvykle, ale zasa by som to nezovseobecnoval, ze FA nespolupracuje s inziniermi. Spolupraca je asi dobra, ak obe strany maju zaujem pokracovat v nej. A FA by navyse chcel naspat aj McLaren.
Avatar - Ham.
16. 4. 2014 20:43
Re: 2015
V tom článku píší, že není obvyklé aby jednička týmu vynechala testy nového auta na sezónu, přenechala to jiným a sama se věnovala "kondiční" přípravě. Jasně, že PR Ferrari nenapíše na plnou hubu, Alík na to hodil bobík.
A když musí šéf veřejně rovnat spory a říkat, že Alonso přestupuje hranice, tak asi každý umím udělat představu jak asi "skvělá" bude komunikace a spolupráce mezi Alonsem a týmem.
[odkaz]
16. 4. 2014 20:06
Re: 2015
V tom clanku vobec nepisu to, co tvrdis.
Inde naopak chvalia Alonsa sa spolupracu s inziniermi, napr. [odkaz]
Avatar - Ham.
16. 4. 2014 19:40
Re: 2015
[odkaz]