Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vítěz The Drivers’ Fuel Challenge 2016 je z České republiky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Soutěž společnosti Volvo Trucks zaměřená na úspornou jízdu zná svého vítěze. Stal se jím Tomáš Horčička z České republiky.

V letošním ročníku soutěže The Drivers’ Fuel Challenge pořádané společností Volvo Trucks se hodnotila úspora paliva a dosažený čas, čímž byla nastavena vysoká laťka z pohledu řidičských schopností i samotných vozidel.

V pátek 9. září se 28 řidičů nákladních vozidel z celého světa sešlo na zkušebním okruhu Volvo Trucks ve švédském Göteborgu, aby se zúčastnilo finále letošního ročníku soutěže.

Cílem soutěžících bylo absolvovat úsek o délce 6,9 km za volantem vozidla Volvo FH s co nejnižší spotřebou v časovém limitu 12:30. V případě, že by soutěžící zajel čas nižší než 12:06, dostal speciální bonus v podobě snížení spotřeby o 0,01 l.

Ricard Fritz, senior viceprezident prodeje produktů a vozidel společnosti Volvo Trucks k tomu uvedl, že plnění dodacích lhůt je pro dnešní dopravní firmy naprosto klíčové. Započtením časového limitu se řidičské schopnosti prokazované v soutěži ještě více přiblížily reálným podmínkám dnešní každodenní práce řidičů.

Palivo představuje přibližně třetinu nákladů dopravních firem. Avšak pokud chce dopravní firma spotřebu paliva skutečně snížit, nestačí jí pouze moderní nákladní vozidlo, ale potřebuje i kvalitní řidič. Právě proto klade Volvo Trucks velký důraz i na profesionální předávky vozidel a školení řidičů.

Lene Larsen, projektová manažerka soutěže dodala, že právě tato soutěž má ukázat, jakých rozdílů je možné dosáhnout díky dobrému řidiči. Řidič šetřící palivem může být zásadním přínosem tím, že sníží náklady na palivo až o deset procent. To z dlouhodobého hlediska znamená pro dopravní firmu ohromné úspory nákladů.

Cesta k účasti ve finále soutěže The Drivers' Fuel Challenge 2016 nebyla jednoduchá. Všech 28 řidičů účastnících se světového finále muselo projít kvalifikací přes více než 12 tisíc řidičů v národních a regionálních soutěžích pořádaných po celém světě.

Z 28 účastníků finále letošního ročníku soutěže se do grand finále probojovali: Stanislav Martynov z Ruska, Emir Salihović z Bosny a Hercegoviny, Tomáš Horčička z České republiky a Kjetil Dale z Norska. Titul si nakonec domů odvezl právě čtyřiatřicetiletý Tomáš Horčička s časem 10 minut 40 sekund.

„Vítězství v soutěži Drivers' Fuel Challenge je pro mne vším. A jelikož jsem nejen řidičem nákladního vozidla, ale i majitelem firmy, moc dobře si uvědomuji, jak je hospodárná jízda důležitá," řekl Tomáš Horčička.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)