Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

WCOTY 2016: O titul se utkají Audi A4, Mazda MX-5 a Mercedes-Benz GLC

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
V Ženevě byli vyhlášeni kandidáti World Car Awards, kteří se poperou o letošní vavříny Světového auta roku. V každé z vypsaných kategorií jsou nominovány tři vozy.

Anketu WCOTY (World Car Of The Year) čeká její dvanáctý ročník, je tedy stále relativně nová. Vznikla v lednu 2004 a první vítěz byl vyhlášen v roce 2005. Obdobná evropská, která existuje již přes padesát let, má v našich očích větší prestiž, ale ignorovat tu světovou rozhodně nemůžeme, i když zde Česká republika v jury zatím zastoupení nemá. Původem je americká, ale získává čím dál tím více popularity a dere se na výsluní, o čemž svědčí i vyhlášení finalistů na evropské půdě, v Ženevě.

Celkem 73 odborných porotců vybralo do hlavní kategorie jednadvacítku nových modelů už na podzim na IAA ve Frankfurtu, 15. září. Seznam byl dále seškrtán v lednu na desítku a nyní z něj vzešlo užší finále, po třech vozech v každé kategorii. Loni si nejcennější vavřín WCOTY odnesl Mercedes-Benz třídy C. Cenu za nejlepší sportovní auto získal stejný výrobce díky AMG GT, luxusní třída měla svého vítěze v kupé třídy S, takže trojcípá hvězda triumfovala totálně a dosáhla hattricku. Na konkurenci zbyly pouze dva tituly, za design byl zvolen neotřelý Citroën C4 Cactus a mezi „zelenými“ auty pak BMW i8.

Soutěže se mohou zúčastnit ty vozy, které se prodávají na nejméně dvou kontinentech a na trh přišly, případně teprve přijdou od začátku roku 2015 do poloviny sezóny 2016. To znamená, že některé soutěží i dvakrát po sobě. A kdo se o triumf popere letos? Mezi vybranou automobilovou všehochuť se původně dostala i třetí generace Škody Superb, ale v nejlepší trojce ji neuvidíme, nacházela se ještě v lednové Top 10. Do trojice se protlačilo nové Audi A4, sportovní Mazda MX-5 a poněkud překvapivě i Mercedes-Benz GLC. Mazda bojuje dokonce ve dvou třídách...

Připomeňme, že evropský titul získal v Ženevě Opel Astra K, ve WCOTY ovšem neprošel ani do užší nominace, tedy desítky! Světová anketa sice také zohledňuje „value for money“, ale nepřikládá tomuto kritériu zas až takový důraz. A je to vidět.

Vítězové budou vyhlášeni na autosalonu v New Yorku, který své brány pro žurnalisty otevírá 23. března 2016, a to jak celkový, tak i ve třídách Design, Green, Luxury a Performance. Ty mají svoje vlastní kandidáty, mnohdy se jedná o karosářské či motorické varianty stávajících řad. Kompletní seznam všech uvádíme v tabulce. Výsledky volby se dozvíme o den později, tedy 24. března. Nejvíce hlavních titulů zatím získal Volkswagen (4) před Audi (2), Mercedes-Benz, Nissan, Mazda, Lexus a BMW mají po jednom.

Seznam kandidátů ankety Světový automobil roku 2016
WORLD CAR OF THE YEAR
Audi A4Audi A4
Mazda MX-5Mazda MX-5
Mercedes-Benz GLCMercedes-Benz GLC
WORLD LUXURY CAR
Audi Q7Audi Q7
BMW řady 7BMW řady 7
Volvo XC90Volvo XC90
WORLD PERFORMANCE CAR
Audi R8 CoupéAudi R8
Honda CIVIC Type-RHonda CIVIC Type-R
Mercedes-AMG C 63 CoupéMercedes-AMG C 63 Coupé
WORLD GREEN CAR
Chevrolet VOLTChevrolet VOLT
Toyota MIRAIToyota MIRAI
Toyota PRIUSToyota PRIUS
WORLD CAR DESIGN OF THE YEAR
Jaguar XEJaguar XE
Mazda CX-3Mazda CX-3
Mazda MX-5Mazda MX-5

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Avatar - Hotwire
3. 3. 2016 17:16
Fandim A4ke
Je to nadherny kus auta. :-)
2. 3. 2016 23:23
možná glcéčko
Možná na vaříny čeká GLC, ale za ty zaslepené výfuky bych jim ten titul nedala, to se musí starej Karl Benz obracet v hrobě...
Avatar - Individualita
2. 3. 2016 17:51
Re: MX-5
:yes:
Avatar - Uživatel_5340709
2. 3. 2016 16:51
MX-5
to dá!!! :yes:
Avatar - praděda7
2. 3. 2016 16:36
COTY
A žádná Škodovka? Kuwa jak je to možné? ACZ zase zklamalo... >:-[]