Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zapomenuté koncepty: Škoda Ahoj! - Rozpustilá, leč bez budoucnosti

Jakub Sochor
Diskuze (35)
Již od počátku bylo jasné, že se kreace Ahoj! nedočká sériové výroby. Vůz se ale z povědomí většiny společnosti vytratil rychleji, než bývá u vizí obvyklé.

Model byl představen v roce 2002, tedy v době, kdy byl společnosti důvěrně známý designový styl Škody, založený na poklidných a spíše střídmých tvarech.

O to více překvapil koncept Ahoj!, který, ačkoli ze zmíněného stylu vycházel (viz maska chladiče), razil zcela svébytnou cestu.

V případě realizace modelu by šlo o automobil, který by byl ideální pro mladé lidi. Tomuto zaměření sekundují vnější tvary, které jsou velmi jednoduché.

Na karosérii, jejímž autorem je bývalý šéfdesignér Škody Thomas Ingenlath, je patrný důraz na tvarovou přímočarost. Jakékoli komplikovanější tvary jsou předem zapovězeny. Vůz rovněž vyjadřuje apel na praktičnost, který dokládají rozměrná boční okna

Začlenit koncept Ahoj! do etablované automobilové třídy je poměrně diskutabilní. Jelikož je vize stavěna na podvozku první generace Fabie, má model mnoho společného se segmentem B. Svou výškou však atakuje kategorii velkoprostorových malých vozidel, mezi které patří například Opel Agila.

Při premiéře modelu se mohlo zdát, že návrh ovlivní (či alespoň nastíní) přibližnou podobu městského modelu značky Škoda v budoucnosti. Avšak uvědomíme-li si, kam se design tuzemské značky v průběhu let dostal a jakým způsobem se jeho podstata transformovala, lze na studii Ahoj! nahlížet jako na pozoruhodný projekt, stojící na osvědčeném základě, jehož hlavním úkolem bylo předvést možnost řešení městského vozu pro volný čas.

Jakub Sochor
Diskuze (35)
1. 8. 2011 15:52
jste hnupi
vy, co ten koncept kritizujete. Pohledem dneska neni kdovijakej, ale uvedomte si, ze je skoro 10 let starej.
Avatar - Stejsn
1. 8. 2011 14:31
Tragédie
škodovácký twingo. :no:
Avatar - igor77
1. 8. 2011 13:14
Rozpustilá, leč bez budoucnosti
jo, s nadpisem souhlas, jinak na fotkách vidím roomster (jako CHerokee)
1. 8. 2011 11:48
Re: Nevypadá to nejhůř...
Myslim ze keby boli trosku upravili masku a dali tomu primeranu cenu, mohol to byt super trebars pre Fusion. to je tiez len taka "skareda krabica", a predava sa velmi slusne. Navyse treba sa na to pozerat cez optiku roku 2002, vtedy boli este poziadavky na dizajn niekde inde...
1. 8. 2011 08:01
Re: Skoda bude mat novy model
Taky jste si všimnul jako já, že stejně jako Roomster to má předek a zadek, které k sobě nejdou? Jinak některé detailíky celkem hezky vymyšlené - jako ten batůžek v palubce nebo držák na deštník.