Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závodní elektromobil Cupra e-Racer se již prohání po závodních okruzích

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Španělská značka Cupra pilně pracuje na proměně elektromobilu e-Racer z výstavního exponátu ve skutečný závodní vůz a poodhalila jeho dosavadní testy na závodních tratích.

Cupra e-Racer se veřejnosti poprvé představil během letošního březnového autosalonu v Ženevě. Koncept závodního elektromobilu, který vychází z karoserie modelu Seat Leon, tehdy zaujal svým designem i technikou a dynamickými schopnostmi.

Materiály španělské značky Cupra již při výstavní premiéře zmínily, že e-Racer dokáže zrychlit z klidu na rychlost 100 km/h za pouhých 3,2 sekundy a dále pokračovat až do maximální rychlosti 270 km/h.

Cupra e-Racer ovšem nevznikl pouze jako výstavní exponát, ale má svou značku od roku 2020 reprezentovat v závodech nově založeného seriálu E-TCR (Electric Touring Car Races) a proto je již nyní podrobován testům na závodních okruzích.

Nejprve byl e-Racer testován na závodním okruhu v chorvatském Zábřehu, kde se předmětem jízdních zkoušek stala integrace sady akumulátorů do celkové konstrukce závodního vozu.

Vysoké teploty na závodním okruhu během testovacích dnů potvrdily připravenost závodního vozu e-Racer na výzvy závodního nasazení. Hodnocení po prvních testech jsou velmi pozitivní.

Španělský závodní okruh Castellolí posloužil k dynamickým jízdním testům, jichž se účastnil testovací a vývojový pilot značky Cupra Jordi Gené. Ten pozitivně hodnotil akceleraci a stabilitu vozu s nízkým těžištěm, za nímž stojí uložení baterií. Zároveň ovšem zmínil, že díky vyšší hmotnosti elektromobilu oproti konvenčním závodním vozům série WTTC je u Cupra e-Racer prostor pro další zdokonalování nastavení brzdového systému.

Cupra je při vývoji elektromobilu e-Racer pro ostré závodní nasazení stále ještě na počátku, ale provedené jízdní testy naznačují, že směřuje správným směrem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - KANKUNEN
31. 7. 2018 06:58
Re: hmm
Seat chladí baterky benzínovým ventilátorem, aby nesnižoval dojezd.
30. 7. 2018 21:05
hmm
To nie je mozne. Ved isty konkurent a sned vsetkych elektro fetisistov predstavil elektro zavodak s rocnym meskanim a neda ani kolo, aby sa mu neprehriali baterky, tak snad to nemoze zvladnut nejaky preznackovany Seat >:-[]
30. 7. 2018 19:50
Cupra nie je značka
Je to športová varianta Seatu Leon, ale nie značka. Je ešte menej značkou, ako DS.