Zdražení povinného ručení je na cestě

Prezentace klienta
Ceny povinného ručení jsou nyní na historickém minimu, nebude tomu ale již dlouho. Od začátku nového roku začnou platit nové ceníky pojišťoven, které se povinné ručení chystají zdražit. Co stojí v pozadí této změny? A jak se dotkne vlastníků vozidel?

Původ problému - pojišťovny

Na čtrnáct pojišťoven, které nabízejí v České republice povinné ručení, připadá přibližně 7 milionů pojištěných vozidel. Boj o klienty je tedy na místě, protože každý jedinec, který si u pojišťovny sjedná povinné ručení je potenciálním kupcem dalších produktů od havarijního pojištění až po pojištění majetku. Ty jsou pro pojišťovnu samozřejmě o mnoho výdělečnější. Přilákat lidi na povinné ručení, které někde prostě uzavřít musí, je tak velmi výhodné.

Konkurenční boj o každého klienta tak přinesl neustálé snižování cen, odmazávání malusů a lákání na další a další slevy. To vše ještě podpořili prodejci pojištění jako je iruceni.cz, které řidičům poskytují porovnání povinného ručení, a to až do té míry, že pojišťovny začaly povinné ručení dotovat.

Jelikož je tento stav nadále neudržitelný, není jiné východisko než přistoupit k opětovnému zdražování.

Koho se zdražení dotkne?

Klasické sazby povinného ručení porostou opravdu jen v řádu jednotek procent. Velkého počtu klientů se tak zdražení dotkne opravdu minimálně. Hlouběji do peněženky budou muset sáhnout zejména horší řidiči a klienti využívající flotilové pojištění.

Právě k cenovému postihu řidičů, kteří častěji bourají, se navrací hodně pojišťoven. Některé dokonce chystají návrat k tzv. malusu, který automaticky zvyšuje těmto nezodpovědným řidičům sazby. Naopak dobří řidiči jezdící bez nehody budou mít ceny povinného ručení zachovány téměř v nezměněné cenové hladině.

Porovnávání a online sjednání ještě důležitější

Většina pojišťoven samozřejmě stále zůstává u klasického výpočtu ceny podle věku řidiče, místa bydliště, stáří a výkonu vozidla a dalších kritérií. Vypočítaná cena je pak snižována bonusy a slevami.

Nyní ještě více než dříve tedy bude důležité nabídky pojišťoven porovnávat mezi sebou a důkladněji hledat nejlepší ceny. Nadále také bude platit, že chcete-li na povinném ručení ušetřit, je lépe obrátit se na zprostředkovatele online pojištění než na pojišťovny samotné. Získáte totiž slevu nejen za online sjednání, ale i nižší cenu, která je důsledkem exkluzivních smluv prodejců s pojišťovnami.

VozidloBěžná cenaNejnižší cenaÚspora až
Škoda Fabia 1.3, 50 kW4 410 Kč1 402 Kč3 008 Kč
Škoda Octavia 1.9, 74 kW7 990 Kč1 660 Kč6 330 Kč
Volkswagen Golf 1.4, 55 kW5 240 Kč1 420 Kč3 820 Kč
Peugeot 206 1.1, 44 kW4 190 Kč1 365 Kč2825 Kč
BMW řada 5, 3.0, 170 kW13 690 Kč2 316 Kč11 374 Kč

Příklady úspor u konkrétních vozidel (hodnoty jsou orientační, platné k 10/2012).

Porovnat nabídky povinného ručení ->

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly