Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřel Eidži Tojoda, šéf Toyoty v letech 1967 až 1982

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
V Japonsku zemřel Eidži Tojoda, člen zakladatelské rodiny firmy Toyota, který vedl automobilku na cestě ke globálnímu růstu a podílel se na vzniku později hojně napodobovaného systému výroby.

Eidži Tojoda, synovec zakladatele společnosti Kiičira Tojody, zemřel na srdeční selhání ve věku 100 let. Tojoda v letech 1967 až 1982 působil jako prezident společnosti. Automobilka za jeho vedení rostla na americkém trhu, kam své produkty začala vyvážet jako vůbec první japonský výrobce automobilů.

Podílel se také na vzniku později hojně napodobovaného systému výroby automobilů, nazývaného posléze Toyota Way, který se vyznačuje snahou o co nejmenší odpad a nepřetržité zlepšování kvality. Tojoda do konce života působil jako čestný poradce společnosti. Zemřel v nemocnici ve městě Tojota v centrální části země. Automobilka tuto kliniku v roce 1938 založila pro své tovární dělníky.

Automobilová divize Toyodových závodů existovala už od roku 1933, až v roce 1937 se ale osamostatnila. Získala i nový název - úpravou původního jména vznikla Toyota. Důvodem prý bylo to, že v jednom ze systémů japonského písma je možné jej zapsat osmi znaky a osmička je v Asii šťastné číslo. Toyota Motor je podle prodejů největší automobilkou na světě. Letos se hodlá stát první automobilkou v historii, jejíž roční produkce překročí deset milionů vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)