Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva 2013 očima redaktorů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Má smysl vyrazit na autosalon do Ženevy? Jistěže ano – kde jinde uvidíte nejnovější supersporty od Ferrari, McLarenu a Lamborghini v jeden den a pod jednou střechou?

Ženevský autosalon je největší automobilovou událostí celého roku. Proto mu patří pozornost celého světa a proto si automobilky schovávají největší novinky právě sem – nikdo si nedovolí chybět a nikdo si nedovolí zúčastnit se bez nějaké té světové premiéry.

Proto můžete právě v Ženevě poprvé vidět hned tři zbrusu nové supersporty. Ale je tu i hotová smršť konceptů, nových modelů nebo faceliftů známých aut, která budeme v následujících letech potkávat denně na silnicích.

Lukáš Vaverka: Z mého pohledu je u největších značek tentokrát velká převaha nejrůznějších faceliftů a odvozených verzí. Vždyť takový Volskwagen nebo Ford nemají ani jeden úplně nový model. Proto můžu těžko vybrat nějaké běžné auto, které mě oslovilo nejvíc. Snad Octavia Combi nebo Cee’d GT, obojí jsou ale jen variace na známé téma.

Když zabrousím do vyšších cenových hladin, určitě nemůžu opomenout Infiniti Q50. To auto mě doslova okouzlilo, vypadá skvěle a má vyvážený design – to se v době stále přísnějších předpisů o bezpečnosti chodců a stále důslednější aerodynamické optimalizace jen tak nevidí. Zbývá počkat, jak bude jezdit. Jestli aspoň tak dobře, jako předchozí G37S, tak to Infiniti gratuluji k úspěchu.

Mezi ještě výjimečnějšími auty boduje nové Maserati Quattroporte a pak samozřejmě Ferrari LaFerrari. Když jsem ale na expozici McLarenu zahlédl oranžový F1 LM, nemohl jsem se ubránit dojmu, že ta opravdu nejlepší auta už dávno vznikla…

A co modelky na stáncích? Po poněkud slabším loňském roce se ročník 2013 v tomto směru opět vydařil. Samozřejmostí jsou zástupy krásných Češek u Abarthu, Jeepu a Ferrari, pro mě nejhezčí je ale slečna, která lákala návštěvníky k zastavení u Rinspeedu. Jen si počkejte na velkou galerii.

David Bureš: Letošní ženevský autosalon opravdových novinek z běžné automobilové produkce příliš nenabídl. Prim hrály hlavně nové karosářské varianty již známých modelů (Golf Variant, Octavia Combi či Leon SC) a modernizované vozy (Hyundai iX35 nebo hned šest faceliftů na stánku Volva).

Ze zcela nových automobilů hrála prim malá SUV. Vozy z tohoto perspektivního segmentu představily tři výrobci – Peugeot (2008), Renault (Captur) a Ford (EcoSport). Překvapením pak byl stánek nové čínsko-izraelské automobilky Qoros. Její auta sice mají co dohánět (hlavně nepohodlný interiér), Číňané však dávají jasně najevo, že s nimi musíme již brzy vážně počítat.

Co se týče mnohokrát omílané trojice hypersportů (Ferrari LaFerrari, Lamborghini Veneno a McLaren P1), je pro mě vítězem ten maranellský. Jen škoda, že si jeho tvůrci nedali více práce s vymýšlením jména. Název ale od jeho koupě určitě nikoho neodradí.

Z novinářského hlediska je důležitý i fakt, že internetové připojení fungovalo bez problémů, proto jsme mohli články posílat do světa opravdu online. Tiskové centrum bylo velice prostorné, takže jsme se nemuseli tísnit v malé místnosti jako v Paříži. Švýcarsko je asi opravdu nejvyspělejší zemí Evropy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Avatar - jozephko
7. 3. 2013 19:45
Re: To spravodajstvo je nejaké skromné
Nejde o množstvo informácií, ale o štruktúru. V minulosti ste počas prvého dňa spomenuli všetky zaujímavé novinky. Po novom nič také nie je - každý deň sa uvedie len pár noviniek, ale zato podrobne.
Takže by som uvítal prvý deň fotogalériu najzaujímavejších noviniek bez veľkého pokecu - a v nasledujúcich dňoch podrobnosti k jednotlivým novinkám.
7. 3. 2013 13:41
Re: VOKO DISKUTÉRA
>:D >:D :yes:
7. 3. 2013 13:31
Re: facelift dacia duster?
takže facelift dustera príde až na konci roka... škoda...
Avatar - šmoula nešika
7. 3. 2013 13:13
Re: facelift dacia duster?
Takže to znamená, že nic. :-( 8-s V sobotu tam budu s očima nastraženýma a kontrolovat, jestli jste si místo návštěvy stánku Dacie nezašel na kafe. :-)
Avatar - iudex
7. 3. 2013 13:09
Re: VOKO DISKUTÉRA
Presne to som písal poč článkom o Infi: najkrajší by bol jedine v prípade, že by žiadny iný sedan v Ženeve nebol. ;-)
Vizážou by sa hodil do filmu Hviezdna pechota. >:-[]