Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský stánek Fiatu: Outdoor, retro, krásné ženy

Jan Mička
Diskuze (20)
Fiat v Ženevě vystavil dvě nikterak žhavé, ale roztomilé novinky – oplastované Doblo, stylovou Pandu a retro provedení pětistovky.

Na první pohled to vypadá, že Fiat pouze znovu „provařil“ stávající modely, hlavně v případě Dobla tomu ale tak není. Po vzoru modelu 500L Trekking dostalo také ono outdoorový přídomek a musíme uznat, že mu docela sluší.

Fiat Dobro Trekking totiž není pouze o vnějších ochranných plastech, drsněji vypadajících litých kolech a frajerském nápisu na bocích karoserie, ale především o větší světlé výšce (+10 milimetrů), dodatečném krytu motoru a systému Traction+, který má přinést podobnou jistotu jako u vozu s pohonem všech kol, byť má hnaná pouze ta přední.

V podstatě se jedná o stejný systém jako u některých modelů koncernu PSA (Grip Control) – elektronika upravuje funkce kontroly trakce a specificky přibrzďuje jednotlivá kola, aby nedocházelo ke ztrátě přilnavosti na kluzkém povrchu. Prosté, jednoduché, a po zkušenostech například s Peugeotem 2008 také docela funkční.

Spojení Fiatu a oděvní společnosti není ničím neočekávaným - jen si vzpomeňte na roztomilou 500 Gucci a máte jasno. Podobný recept nyní Italové využili také u modelu Panda a výsledek v podobě Pandy K-Way zasluhuje pochvalu. Líbí se nám vnější kontrastní doplňky, stylové čalounění, praktické kapsy za předními sedadly a dokonce reflexní vesty navržené přímo oděvní společností.

Tato excentrická Panda navíc není pouhým výstřelem do tmy. Jak jsme totiž uvedli již dříve, dostane se do prodeje na konci dubna (nejdříve v Itálii) a propluje také na ostatní evropské trhy. Čekejme dva zážehové motory – dvanáctistovku s výkonem 51 kW i ve verzi na LPG a dvouválec 0.9 TwinAir spalující benzin či CNG. Později se objeví také úsporný turbodiesel 1.3 Multijet.

Kromě sličných modelek, kterých bylo alespoň podle našeho odhadu na stánku Fiatu suverénně nejvíce, se nám zalíbila stylová „pětistovka“ s přídomkem Vintage´57. Ten si Italové nevymysleli náhodou – odkazuje na rok premiéry původního Fiatu 500 – a s ohledem na to byl nejmenší model značky designově upraven. Dostal parádní pastelový lak karoserie, šestnáctipalcová chromovaná kola, bílá vnější zpětná zrcátka, bílou střechu a adekvátně „vybarvený“ interiér. Zkrátka parádní nostalgie, za jejíž přínos si Fiat zaslouží pochvalu.

Jan Mička
Diskuze (20)
6. 3. 2015 06:05
Re: Baby pěkné, ale já bych raději nové Bravo...
Fiat dříve deklaroval, že crossoverem tradičního zástupce segmentu C nahradí. Dneska už to sice neříká, ale to bohužel neznamená, že by si to rozmysleli a že by sem do roka něco "klasického" poslali.

Mně osobně se taky nelíbí, že všechny škodovky a audiny vypadají jak přes kopírák, jen VW jsou od sebe trochu rozeznatelnější. Fiat ten design 500 implementuje jen v rámci "filozofie" - když vedle sebe postavíš 500, 500L a 500X, tak jen podle čumáků bez zaváhání poznáš i ze vdálenosti několika desítek metrů, že to jsou 3 různá auta. Ale postav vedle sebe fabii, rapida a octávku a rozhodně to tak jednoduché mít nebudeš. Fiat tím pádem nedělá nic neobvyklého, nedělá to ještě tak násilně a vychází z modelu, který dokáže 8. rokem nejlépe prodávat.
Avatar - Jaros71
6. 3. 2015 00:28
Re: Fiat 500 Old
Marchionne je hrobař celého FIAT koncernu!

JEN TO RISKANTNÍ SPOJENÍ S CHRYSLEREM MU VYŠLO.
Avatar - Jaros71
6. 3. 2015 00:25
Re: Baby pěkné, ale já bych raději nové Bravo...
Máš to trošku pomotaný!
FIAT 500X je crossover , konkurent např. OPELU MOKKA.

Bravo v novém se prodává mimo EU...

Jen pro pořádek je to konkurent např.Golfu a ASTRY..

A kombík po modelech Marea a Stilo dál zoufale chybí..

A pořád plácat design malé 500 na další modely?
To není dobrý nápad..ne každému se to líbí.

Ale např. ta Panda vypadá dobře. :yes:
Avatar - Ham.
5. 3. 2015 15:29
Re: Fiat 500 Old
Marchionne Evropu zabalil a nehodlá se zde pouštět do větších akcí, takže vaše teorie o šanci prosadit se standardními masovými modely jsou pasé. Investic je málo a musí je dávat tam, kde to má význam (USA, Čína).
[odkaz]
Avatar - Petrolhead_CZ
5. 3. 2015 11:53
Re: Fiat
Jo letos to je slabší koukám ;-\