Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Změní BMW systém značení svých modelů?

Michal Fokt
Diskuze (51)
Původní způsob značení vozů BMW podle kubatury motoru už delší dobu kulhá na obě nohy a proslýchá se, že se definitivně stane minulostí.

Byly doby, kdy, pokud jste nenarazili na vtipálka (nebo snílka), bylo zcela jasné, s jakým bavorákem se přetahujete o levý dálniční pruh. První číslice značila modelovou řadu, další dvě objem motoru a "i" nebo "d" prozrazovalo, co má auto v nádrži.

Jenže s příchodem downsizingu a přeplňování to nějak přestalo fungovat. Jednak by vznikly kombinace čísel, které nepůsobí v rámci kategorie zrovna "cool" a objevil se i problém v podobě stejných motorů s odlišným výkonem. Dnes už tedy, až na výjimky, kubaturu BMW zvenku nijak nepoznáte a vypadá to, že v Mnichově na víko kufru lepí, co se jim zrovna zlíbí. Tomu by však měla být učiněna přítrž.

V komunitě příznivců BMW se objevily zprávy, že ani v automobilce z této situace nemají úplně radost a chtějí situaci napravit. Definitivně tím sice skoncují s identifikací objemu motoru, ale i přesto budete mít (časem) dobrou představu o tom, s jakým autem právě máte tu čest.

Jak by mělo v praxi fungovat? Ukažme si to třeba na mnichovské střední třídě. V budoucnu by měla nést základní motorizace bavoráků značení 320i/420i, zatímco druhá nejslabší 328i/428i. Do druhé poloviny výkonového spektra vás posune kód 330i a masové topmodely dostanou označení 440i. Kam zamíří BMW s plug-in hybridní verzí, pak naznačuje jeho insignie 330e. Nad tím vším pak bude jako dosud stát provedení M3 a M4.

Podobným stylem budou řazeny také turbodieselové motorizace, v jejich případě však konkrétní označení zatím do kuloárů nepronikla, nicméně 320d, 330d a 340d lze zřejmě považovat za jistotu. U kompaktní třídy pak nejspíš budou chybět vrcholné verze s číslicí 4.

Michal Fokt
Diskuze (51)
16. 7. 2014 08:48
Proc to tam vubec je?
Uplne nerozumim proc tam to oznaceni motorizace vubec je. Majitel to snad vi, a kolemjdoucim je to (az na vyjimky) sumak.
Avatar - simon_sez
16. 7. 2014 07:42
Re: Kdo má dneska značení na kufru?
>:D mysim, ze na ozivenie diskusii je celkom fajn
Avatar - Skipper
15. 7. 2014 21:26
Re: premiovy chaos
S tím přesně souhlasím :-)
15. 7. 2014 20:47
Re: Kdo má dneska značení na kufru?
Zajimalo by me, proc sem chodis. Zapskly malomestacky chovani, autum nerozumis a evidentne k nim zadnou vasen necitis, pravdepodobne umis ridit spis autobus nez auto...chtel bych s tebou mit dvojdomek se spolecnym vchodem ;-)
15. 7. 2014 20:32
Re: Detinska hra
Ať žije Ford Ka >:D >:-[]