Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

11 procent řidičů se bojí jezdit do myčky

David Bureš
Diskuze (69)
Větší obavy z myček mají ženy, obě pohlaví nicméně jako nejčastější důvod strachu z myčky udávají možné poškození auta.

Společnost Benzina si nechala vypracovat anketu, která se zaměřila na to, jak se motoristé staví k používání mycích linek. V dotazníku šest z deseti řidičů uvedlo, že mycí linky využívají. Ankety se zúčastnilo 474 respondentů.

Anketa ale rovněž odhalila to, že 11 % řidičů se do mycích linek bojí jezdit. Větší obavy z myček mají ženy, obě pohlaví nicméně jako nejčastější důvod strachu z myčky udávají možné poškození auta. Některé řidičky pak svoje obavy vysvětlují klaustrofobií.

Benzina k tomu tvrdí, že pokud řidiči dodržují jasné návody a případné pokyny obsluhy stanice, nemusí mít z mycí linky strach. Myčky navíc bývají vybaveny moderními systémy, které linku mohou zastavit, a kamerami sledujícími vozidlo v celém chodu mytí.

Anketa se také zabývala frekvencí mytí. Z odpovědí vyplynulo, že téměř polovina českých řidičů se o zevnějšek svého auta stará jednou měsíčně, sedm procent motoristů své vozidlo myjí častěji. Myčky využívá 58 % majitelů aut, 54 % myje automobil svépomocí a 17 % řidičů platí za ruční mytí.

Benzina si všimla, že spotřebitelské návyky českých zákazníků se postupně přibližují zvyklostem zákazníků z rozvinutějších zemí EU. Firma tak očekává, že bude narůstat podíl řidičů, kteří budou svůj automobil mýt v mycích zařízeních nebo formou ručního mytí častěji. „Například v Rakousku průměrný motorista umývá svůj vůz až třikrát měsíčně," říká Václav Loula, ředitel pro jakost ve společnosti Benzina.

Největší provoz ve svých mycích linkách Benzina zaznamenává na podzim a na jaře. Podle zkušeností firmy se řidiči rozhodují o umytí auta zejména podle aktuální předpovědi počasí. „Nejvíce jich na mytí dorazí v době, kdy je na následující dny nahlášeno pěkné počasí. Tradičně také provoz myček roste před víkendem, kdy řidiči vyjíždí na výlety či rodinné návštěvy a před dovolenými,“ dodává Loula.

David Bureš
Diskuze (69)
8. 11. 2020 05:49
Mytí auta
Já se nebojím jezdit do myčky, ale přijde mi zbytečné utrácet peníze za něco, co zvládnu udělat doma sám a ještě pečlivěji. Mám doma vapku, kterou jsem si koupil už před loni z https://www.profinaradi.com/…ce-vapky-karcher a myju s ní kde co. Je to velký pomocník. Zainvestoval jsem do vapky Karcher, protože měla nejlepší hodnocení, tak snad mi dlouho vydrží.
13. 12. 2017 16:10
Myčka
To já auto myju jedině pomocí tlakové myčky a kvalitní autokosmetiky... dřív jsem do myčky jezdila, ale po čase to autu bylo dost vidět, takže pokud to nehoří a mám čas, tak si to raději udělám sama. S myčkou navíc není problém vyčistit bazén nebo třeba vypucovat chodníky, takže je mnohem všestrannější, než se zdá :-) My tu naši vybrali tady - [odkaz] - tak pokud byste sháněli, určitě mrkněte :-)
31. 3. 2015 23:19
Doporuceni zahranici
Ahoj, chtel bych se zeptat ma nekdo auto ze zahranici ? jaka byla spokojenost s dovezenym modelem po pripade zda mel nejakou vadu, chci si koupit take ze zahranici akorat nevim mam celkem strach :-(
22. 1. 2015 16:02
Re: Ruční mytí v nákupních centrech
Ahoj, mam zkusenost s rucnim myti a jsem velice spokojeny voskovani je moc pekne a kvalitni kdyztak se podivejte :-) rucnimyti-brno.cz :-)
16. 6. 2012 21:58
Převažují ženy,
z toho usuzuji, že z velké části je strach způsoben nezkušeností a nepříliš velkou obratností - obdoba parkování. Do myčky je také třeba zajet poměrně rychle, pod dohledem ostatních, celkem přesně do úzkého koridoru mezi dvě pohyblivé části. To je ten moment, který vystresuje všechny méně otrkané, a ženy k nim patří z větší části.
Další procento jsou lidé, kteří se bojí v uzavřeném prostoru, navíc tam, kde na ně "utočí" různé nástavce, zvedací lišty, proudy vody ... Nelze otevřít okénko, nelze utéct. Nedávno jsem byla v myčce, kde bylo třeba zajet dovnitř, nechat si otevřené dveře auta i myčky, běžet ven, tam stisknout knoflík (uvnitř to nefungovalo) a rychle se zase vrátit. Bylo to sportovní výkon!!
Ale největší strach a stres zažívá člověk asi z toho, že auto ne za malý peníz umyje, téměř vysuší, pak vyjede ven a po pár kilometrech přes staveniště v Motole může jet do myčky znova ... :-(