Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ACMAT 4x4 CCFL: Novinka pro boj s lesními požáry

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Renault Trucks představuje nové lehké terénní vozidlo pro hašení lesních požárů v jejich počáteční fázi.

ACMAT 4x4 CCFL má vynikat svou pohyblivostí v náročném terénu, tažnou silou a nosností. Toto nové specializované vozidlo pro hasiče vychází z osvědčeného modelu VLRA určeného pro armádu.

K pohonu modelu 4x4 CCFL pro boj s lesními požáry slouží přeplňovaný vznětový čtyřválec DXi 5 o objemu 5,0 litru. Vozidlo s celkovou hmotností 10 tun je vysoké 2418 mm, což odpovídá požadavkům hasičů a zlepšuje pohyblivost v lesním terénu.

Nástavba, která nepřesahuje šířku ani výšku kabiny a nezasahuje ani za konec rámu vozidla, pochází od společnosti Gimaex. Její součástí je mimo jiné i nádrž na 2400 litru vodu, z nichž je 400 litru určeno pro vlastní ochranu vozidla.

ACMAT 4x4 CCFL se představil ve dnech 22. až 24. září na 118. sjezdu hasičů v Nantes. Vedle něj zde Renault Trucks vystavil i trojici dalších vozidel v úpravách pro hasiče. Model Midlum byl vybaven žebříkem od společnosti Camiva. Pod označením Midlum CCF se ukrývá provedení pro boj s lesními požáry s nástavbou Gallin a možností hašení za jízdy. Midlum FPT nabízí novou prodlouženou kabinu.

Automobilka ACMAT se specializuje na vývoj a výrobu terénních vozidel s konfigurací náprav 4x4 a 6x6 pro armádu a hasiče. V nabídce jsou rovněž terénní pick-upy a užitková vozidla pro civilní sektor.

Historie tohoto výrobce se začala psát v roce 1948 v Meaux pod značkou ALM (Ateliers Legueu Meaux). V roce 1965 se společnost přestěhovala do Saint-Nazaire a změnila jméno na ACMAT (Ateliers de Construction Mécanique de l´Atlantique). V roce 2006 se pak stala dceřinou firmou Renault Trucks.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)