Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Akrapovič vyvíjí výfuk ovládaný mobilem

Michal Fokt
Diskuze (4)
Slovinský specialista na výfuky chce zaujmout novým systémem, umožňujícím ovládat zvuk motoru pomocí aplikace ve smartphonu.

Dneska už nestačí, že děláte svou práci dobře, musíte na sebe také upozorňovat různými výstřelky, abyste se dostali do povědomí. Jméno Akrapovič už je samozřejmě pojmem mezi motorkáři a v poslední době Slovinci nakukují i do autoprůmyslu, vzpomeňte třeba na rekordní Renault Mégane Trophy R nebo Abarth 695 Biposto.

Výfuky mají dnes buď přesně definovaný zvuk nebo jej lze stiskem tlačítka na palubní desce upravit prostřednictvím dálkového ovládání klapek v potrubí. To je ovšem jak jistě uznáte, v současném digitálním věku trošku vidlácké, proto Akrapovič pracuje na systému, jenž by umožňoval ovládat akustiku výfuku prostřednictvím smartphonu, respektive příslušné aplikace pro iOS a Android.

Akrapovic Sound Kit má být bezdrátovým přijímačem, jenž pomocí aktuátorů ovládá ventily v potrubí a bude určen jako pro automobily, tak pro motocykly, přičemž na výběr bude ze dvou módů - "regular" a "sporty" pro dvoustopá vozidla a "regular" a "auto" pro biky. Pokud vám to přijde naprosto nesmyslné, pak vězte, že totéž bude možné provést i tlačítkem na palubní desce. Proč to dělat jednoduše... i když zase na druhou stranu - bez aplikace pro chytrofon by se o tom moc nemluvilo...

Akrapovic Sound Kit bude mít premiéru v dubnu společně s titanovým výfukem pro Lamborghini Aventador a v květnu přibudou Harley-Davidson Touring a Dyna.

Michal Fokt
Diskuze (4)
27. 3. 2015 10:47
Re: Kravina
V tom clanku je to celkem jasne popsany. Mobilem muzes ovladat klapky ve vyfuku.
Avatar - Bully_
26. 3. 2015 23:24
Re: Kravina
Aventador je vlajkova lod, ukazka, jak to muze fungovat. Nepotrebuje to, ale slouzi jako reklamni cedule.
Spis je otazkou, o co v celem clanku slo. Ja jsem reagoval na "zmenu zvuku motoru", ale mozna jde jenom variaci na tema stareho znameho vyfuku s klapkou (mod STK a mod trackday). Ale autor za to snad dostal honorar, tak ma splneno i za takovou praci o nicem.
26. 3. 2015 19:32
Re: Kravina
Jo no, aventador tu iluzi potrebuje...
Avatar - Bully_
26. 3. 2015 18:50
Kravina
Ale trh je mocny. Lidi chteji iluzi sportovnich aut s iluzi sportovniho zvuku, tak proc na tom nevydelat.