Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo GT: Addio, cuore sportivo!

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Alfa Romeo GT odchází do automobilového důchodu. Výroba krásného kupé zanedlouho skončí.

Alfa Romeo GT se představila na autosalonu v Ženevě v roce 2003 a koncem téhož roku vstoupila na trh. Technický základ i interiér si vzala z rovněž nádherné větší a starší sestry 156, stylisticky pak navazovala hlavně zepředu na stočtyřicetsedmičku. Studio Bertone jí ale navrhlo skutečně sexy zadní partie.

Alfa GT nebyla nikdy masovou záležitostí, ale ani být neměla. V domovské Itálii se za sedm let prodalo 25 tisíc kousků. Hlavním důvodem ukončení produkce je kanibalismus s modelem Brera, s o necelých 8 cm kratší, ale také širší a nižší soupeřkou si zkrátka lezou do zelí. Navíc mají obě výklopné zadní stěny, byť u GT to tak na první pohled nevypadá.

Automobil také nikdy neprošel stylistickými změnami, otázkou je, zda je vůbec potřeboval, například malé 147 facelift spíše uškodil. Nyní je ale konec, poslední série Quadrifoglio Oro (Zlatý čtyřlístek) je určena pro japonské zákazníky. Nástupce nebude a ani se nechystá, což potvrdil rovněž současný šéf Fiatu Sergio Marchionne.

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
7. 9. 2010 13:17
Re: nepresné informácie
Záleží na tom, co si představíte pod pojmem facelift - prostě u GTčka upravili interiér v souladu se změnami, provedenými u 147ky. Změny se navíc nedotkly verze s šestiválcem, byť té v roce 2006 už zbývaly jen měsíce. Pokud by tyto změny neudělali, museli by pořád vyrábět ony interiérové prvky z předfaceliftové 147ky, což by se nevyplatilo. Zda to tedy lze nazvat faceliftem je na pováženou - žádné exteriérové designové změny to nepřineslo a navíc to bylo ovlivněno zmíněnými změnami u 147ky - jinak by asi ke změnám u GT nedošlo. V otázce 147ky jsem také příznivcem facelfitu - vůz se mi po něm líbí více - škoda že nefaceliftovali i 147GTA.
Avatar - white label
10. 8. 2010 18:56
Re: odlišný vkus
Hrany na jedničkovém Golfu nejsou o nic míň "italské", jako na Alfě...
;-)
Avatar - white label
10. 8. 2010 18:55
Re: nepresné informácie
No jo, něco na tom, bude, nejlepší facelift = žádný facelift, viz Golf, jehož tradiční neviditelné facelifty (např Golf 5 v r. 2006) jsou už dnes (svým způsobem) jedinečné..., a když už, tak pořádně a marketing VW to šikovně nazve novou generací... ;-) :-)
10. 8. 2010 18:43
krása!!
další nádherný auto je pryč... :-(
10. 8. 2010 18:32
Re: odlišný vkus
Hrany... Nelépe na jedničkovým Golfu. >:D