Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo Spider se rýsuje. Ví se, jak by vypadala, své místo ale ještě jisté nemá

David Bureš
Diskuze (28)

Spider patří mezi nejslavnější modely z historie Alfy Romeo. Nyní se rýsuje jeho návrat, v elektrické podobě.

Alfa Romeo je odjakživa sportovně laděná automobilka, a tak ní z logiky věci patří i nějaký ryzí sporťák. Po loňském konci modelu 4C však v nabídce Alfy najdeme leda tak sportovní verze výchozích modelů Quadrifoglio, případně ryze ostrý sedan Giulia GTA. Nyní se však rýsuje návrat pravověrného sporťáku, byť samozřejmě u Alfy to musíme brát s rezervou. S ohledem na nedávnou historii...

Do čela Alfy Romeo se totiž v rámci fúze Skupiny PSA a koncernu Fiat Chrysler Automobiles postavil Jean-Philippe Imparato, dosavadní šéf Peugeotu a hlavně velký milovník sportovních aut. Hned po svém nástupu tak dal najevo, že by v nabídce Alfy opět rád viděl někdejší GTV. Po pár měsících se ale začíná rýsovat návrat jiného sportovního modelu z historie Alfy.

Imparato totiž potvrdil, že nechal zpracovat moderní vizi Alfy Romeo Spider. To byl legendární model, kabriolet, který v několika sériích vydržel ve výrobě dlouhých 27 let, vyráběl se mezi lety 1966 až 1993. Poté jej nahradil Spider odvozený od kupé GTV, po němž následoval Spider sdílející techniku s modelem Brera. Ten se přestal vyrábět v roce 2010.

"Mám auto, ukázal jsem ho dealerům. Ale neodvážím se ho ukázat Carlosu Tavaresovi (generálnímu řediteli koncernu Stellantis), dokud si nebudu úplně jistý cílem podílu na trhu," říká Imparato, čímž naznačuje, že jeho hlavní úkol leží jinde. Než bude moci Alfa opět stavět sporťáky, musí mít vybudovanou silnou pozici a prodávat více aut než dnes.

Šéf Alfy přitom počítá s tím, že pokud by byl otevřený model skutečně realizovaný, byl by elektřinou poháněný. To by souviselo s budoucími plány značky, která od roku 2027 hodlá v Evropě představovat výhradně elektřinou poháněné modely. U spideru by navíc elektrický pohon vlastně dával smysl - u takové "hračky" nevadí nízký dojezd, tichý elektrický pohon pak může přinášet zajímavé jízdní zážitky. A díky bateriím v podlaze by mohla být i otevřená karoserie dostatečně tuhá.

Zatím si však s návratem Spideru nedělejme velké naděje. V tuto chvíli je takový projekt hodně daleko, nejprve se musí ukázat, že chystané modely budou obchodně úspěšné a Alfě vydělají i na "zajímavější" projekty.

Navíc o návratu Spideru se už mluvilo na začátku minulého desetiletí. Tehdy měl vzniknout na stejné bázi jako Mazda MX-5, kvůli strachu o image značky ale byl projekt zrušen a místo Alfy Romeo Spider vznikl Fiat 124 Spider.

David Bureš
Diskuze (28)

Doporučujeme

7. 11. 2021 17:38
Re: Elektická Alfa Spider?!!!!!
Kultivované? Myslíš tie čudiace vibrátory, čo rozkmitali okná na domoch?!
7. 11. 2021 16:48
Re: Pokud by u Alfy udělali dva Spidery....
No, proto je nyní tak vzácný a zachovalé kusy už levnější nikdy nebudou. :-)
7. 11. 2021 14:45
Re: Pokud by u Alfy udělali dva Spidery....
Hele koukal jsem na čísla a za 5let prodeje v EU pouze 24tis ks, tak to není zas takový terno ;-)

MX5 za stejnou dobu více jak 61tis ks…
Avatar - del42sa
7. 11. 2021 13:54
Alfa Romeo Spider
hlavně že se ví jak by vypadala :D :D :yes:
7. 11. 2021 11:38
Re: Takze
Však pokud by to byl elektrozkrat, není vůbec o co stát! :-)