Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alonso a Räikkönen dostanou Ferrari LaFerrari, musí však získat titul

David Bureš
Diskuze (51)
Pokud jeden z jezdců stáje Ferrari získá v příštím roce titul mistra světa v F1, může se těšit na hypersport s parametry blízkými formuli.

Stáj Ferrari čeká na titul mistra světa ve Formuli 1 už šest let, naposledy ho za volantem maranellského monopostu získal v roce 2007 Kimi Räikkönen. Pro nadcházející sezonu tak její jezdci dostali motivaci navíc.

Ferrari totiž podle britského serveru Daily Mail svým jezdcům – Fernandu Alonsovi a Kimi Räikkönenovi – slíbila, že pokud některý z nich získá v příštím roce titul mistra světa ve Formuli 1, dostane za odměnu exemplář hybridního hypersportu LaFerrari.

Zpráva je zajímavá v tom, že automobilka Ferrari chce postavit jen 499 kusů tohoto modelu, přičemž všechny z nich jsou už prodané. Nebude ale problém produkci navýšit o jedno auto, což už se v minulosti stalo. Předchůdce LaFerrari, model Enzo, měl být původně vyroben ve 349 exemplářích, nakonec ale vzniklo kvůli velkému zájmu zákazníků celkem 400 kusů tohoto automobilu.

Podobné motivační dary nejsou ve světě Formule 1 neobvyklé. V roce 2008 slíbil tehdejší šéf stáje McLaren Ron Dennis Lewisi Hamiltonovi, že pokud získá další dva tituly mistra světa, dostane oranžový McLaren F1 LM, jeden z pouhých šesti vyrobených kusů. Hamilton ale úkol nesplnil, a tak se tohoto daru nedočkal, navíc před letošní sezónou odešel ke konkurenčnímu Mercedes-Benzu.

Ferrari LaFerrari patří spolu s McLarenem P1 a Porsche 918 Spyder do nové generace hypersportů, které používají hybridní pohon. Italská střela kombinuje 6,3litrový vidlicový dvanáctiválec o výkonu 588 kW, sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a elektromotor o výkonu 120 kW.

Výsledkem tohoto hybridního ústrojí je kombinovaný výkon 708 kW a točivý moment 900 N.m. Tato síla znamená, že LaFerrari zrychlí z 0-100 km/h za méně než tři sekundy a jede vyšší rychlostí než 350 km/h. To jsou parametry, díky kterým by se Alonso nebo Räikkönen za volantem tohoto auta cítili skoro jako ve své formuli. Ostatně španělský pilot si už LaFerrari vyzkoušel, podílel se dokonce na jeho vývoji.

David Bureš
Diskuze (51)
23. 12. 2013 19:13
Re: Tak to celkem slušná motivace.
to já bych si to auto moooc přál a klidně bych mu postavil i novou, vyhřívanou garáž a i kdybych s ním z nějakého důvodu nemohl jezdit, protože bych například neměl dost peněz na vánoční stromek, tak bych byl rád že ho mám a jen velký hlupák může napsat, že by ho hnedka prodal, protože to je určitě velmi dobrá investice, která bude stoupat na ceně :-)
23. 12. 2013 13:18
-
Sice motivace pěkná, ale mám takový pocit, že Ferrari ušetří a nebude jim muset nic pořizovat :-)
23. 12. 2013 10:52
Re: šmudla
Kdyby vsichni tady meli aspon ten Logan MCV, pokud mozno uz ten novy ;-)
Avatar - Emel
23. 12. 2013 10:21
Re: šmudla
Hele, já chápu, že existují lidi, kterým auta nic neříkají... kterým nedokážeš vysvětlit, že existují i lepší auta než jejich Logan MCV... kterým prostě automobilové legendy nic neříkají. Ale proboha... co dělají na autoserveru :-)?
22. 12. 2013 23:05
Re: šmudla
znám čtyři.... :-!