Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpina B4 se rýsuje v nové generaci. Tentokrát dostane dva páry dveří

David Bureš
Diskuze (2)

Novinka dvorního úpravce vozů BMW využije za základ model M440i xDrive. V útrobách tudíž použije benzinový třílitrový šestiválec spárovaný s osmistupňovým automatem a pohonem všech kol.

Alpina už léta staví automobily s technikou BMW, které se zjednodušeně dají charakterizovat jako „luxusní eMka“. Spolu s tím, jak expandovala nabídka BMW, rozšiřovalo se i portfolio Alpiny. Firma z Buchloe tak po příchodu řady 4 nabídla i svoji verzi tohoto modelu. A když je tu nová generace BMW 4, rýsuje se i nová generace Alpiny B4.

Její příchod naznačil jeden z uživatelů diskusního fóra Bimmerpost, které se specializuje na vozy BMW. Podle jeho zpráv nová Alpina B4 dorazí v březnu 2022, tedy zhruba za půl roku.

Zajímavé jsou přitom zprávy o podobě připravované novinky. Jestliže dosavadní Alpina B4 byla postavena na základech kupé, novinka využije karoserii Gran Coupé, což by znamenalo tentokrát pětidveřovou karoserii, s dvěma páry bočních dveří a výklopným víkem zavazadelníku.

Z hlediska útrob pak má být konkrétně základem provedení BMW M440i xDrive. To by zase znamenalo použití řadového benzinového šestiválce o objemu tří litrů. Ten v případě odvozeného modelu Alpina B3 (na bázi BMW řady 3) dosahuje i díky použití dvou turbodmychadel výkonu 340 kW a točivého momentu 700 N.m, což jsou parametry, kterých se může dočkat i Alpina B4. Na druhou stranu, BMW své šestiválce postupně elektrifikuje, a tak není vyloučeno, že i nová Alpina B4 bude v době příchodu na trh mildhybridem. Výchozí M440i xDrive mimochodem má 285 kW.

V tuto chvíli přitom není jasné, zda Alpina B4 do budoucna nedorazí i v dalších karosářských variantách. Případně, zda nepřijde rovněž naftové provedení Alpina D4 S. V případě „trojkové“ řady, Alpiny D3 S, takový model nabízí třílitrový šestiválec o výkonu 261 kW a točivém momentu 730 N.m.

Alpina je německá firma založená v roce 1965, která se od počátku zaměřila na modifikaci vozů BMW. Zpočátku platila vlastně za tuningového úpravce, postupně si však vybudovala pozici automobilky – její úpravy vozů BMW jdou mnohem dál, až 40 % komponentů bývá jiných. Její auta se vyrábějí v továrnách BMW, posléze však míří k Alpině, která je přepracuje podle svých představ. Aktuální nabídka čítá vedle klasických řad 3, 5, 7 a 8 také SUV X3, X4 a X7.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

28. 7. 2021 07:37
Re: Motor
Jen škoda, že se nechtěli odlišit a nedali tomu klasický předek. Tohle je pořád ošklivé ;-\
Avatar - lyon667
27. 7. 2021 09:53
Motor
B4 sice bude vycházet z M440i, ale to jde především o šaši. Už B3 totiž nepoužívá motor B58 z M340i, ale upravený S58 z M3/M4 a nečekám, že by tomu u B4 bylo jinak. A dokud nebude mild-hybridní řada M, není důvod, aby byla mild-hybridní Alpina.