Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpine vzdává hold Le Mans limitovanou edicí. Brutálnější sporťák už asi nikdy nevyrobí

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Francouzská značka Alpine má sice v nabídce jediný model, i tak s ním ale zvládne nadělat spoustu parády. Nyní představuje limitku pro Le Mans.

Série s celým názvem Alpine A110 R Le Mans vznikla, aby vzdala hold největšímu vytrvalostnímu závodu na světě u příležitosti 100. výročí. Čtyřiadvacetihodinovka Le Mans se koná již tento víkend a značka se jí účastnila díky svému zakladateli Jeanu Rédélému již v šedesátých letech minulého století. Na kontě má i slavné vítězství z roku 1978 s typem A442.

Alpine A110 R Le Mans: Elektřina i tradice

„Alpine A110 R Le Mans se představuje v předvečer startu očekávaného stého ročníku v doprovodu 100 majitelů vozů Alpine,“ uvedl Jean-Marc Pinel, manažer produktového marketingu značky. A asi vás nepřekvapí počet kusů, na které je tato edice limitována. Ano, rovná stovka!

Vůz vychází z už tak nabroušeného „erka“. Karbonovými díly nešetří na střeše, kolech či skořepinových sedadlech uvnitř. Specialitka má rovněž karbonové křídlo. Použití lehoučkých dílů u už tak lehkonohého sporťáku přináší parametry, které v dnešním světě vskutku nemají obdoby.

Váží jen 1082 Kg při výkonu 300 koní

Pohotovostní hmotnost je pouhých 1082 kilogramů, osmnáctistovka ze sebe doluje výkon rovných 300 koňských sil a auto je na stovce za 3,9 sekundy! Něčeho takového se v budoucnu už jen těžko dočkáme, když i Alpine se stane elektrickou značkou.

Video se připravuje ...

Limitka inspirovaná světem Le Mans je vybavena inovací zvanou Road & Track, kterou si inženýři dokonce nechali patentovat. Ta snižuje a zpevňuje vůz o pět procent pro ještě větší stabilitu na trati. Tento technický prvek spolu se specifickým naladěním odpružení zvyšuje výkonnost na dlouhé rovince a v rychlých zatáčkách okruhu, na kterém se čtyřiadvacetihodinovka jezdí.

K autu vstupenka do zákulisí Le Mans

Speciální je rovněž samotné provedení. Edice R Le Mans se vyznačuje bílo-modrým lakováním, jemný modrý akcent najdeme dokonce i na karbonových dílech. Odkaz na slavný závod najdeme na blatnících, bočních prazích, opěrkách hlavy či skořepinových sedadlech.

V roce 2024 se budoucí majitelé tohoto vozu budou moci připojit k týmu Alpine a navštívit samotné zázemí vytrvalostního závodu. Ráno v den startu se pak společně se svými alpinkami vydají na okruh, aby ve speciální konfiguraci pro tuto dráhu vykroužili pár nezapomenutelných koleček. Co dodat… snad jen, že tiše závidíme!

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
9. 6. 2023 07:47
Re: diferencial
No paráda 🤦
9. 6. 2023 04:23
Re: diferencial
Samosvor neměla žádná verze do této chvíle. Dá se koupit Quaife za cca 30tkč.
Avatar - speedfred
8. 6. 2023 22:03
Re: diferencial
To ti nepoviem, ale doteraz to nemalo? Takéto auto snáď musí mať v základe aj špéru.
8. 6. 2023 21:34
diferencial
Kontrolni otazka: uz to ma nejakou speru?