Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americká kolona má povolení dopravy kvůli nadměrné šířce Strykerů

redakce AUTO.CZ

Americká vojenská kolona, která projede Českem, dostala povolení od ministerstva dopravy kvůli nadměrné šířce obrněnců Stryker. Jsou totiž o několik desítek centimetrů širší než stanovuje běžná norma. Oznámil to mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Mýtné Američani na českých dálnicích platit nemusejí.

Vozidla Stryker jsou široká 295 cm, povolená šířka je však maximálně 255 centimetrů. Ministerstvo dopravy tak na žádost ministerstva obrany vystavilo povolení na průjezd vozidel s nadměrným rozměrem. "Váha vozidel nadměrná není (nepřesahují 48 tun), neničí tedy vozovku," dodal Neřold.

Mluvčí zároveň řekl, že americký konvoj na českých dálnicích nebude muset platit mýtné, stejně jako nemusí platit česká armáda u spojenců na základě takzvané vzájemnosti.

Podle ministerstva obrany se loni přes území ČR uskutečnilo 131 podobných přesunů. Zúčastnilo se jich 1631 zahraničních vojáků s 601 kusy techniky. Z tohoto počtu se 11 silničních přesunů týkalo příslušníků armády USA, konkrétně šlo o 632 osob a 316 kusů techniky.

Mluvčí generálního štábu Jan Šulc uvedl, že mezi větší loňské silniční konvoje patřil třeba na přelomu října a listopadu přesun belgických vojáků do vojenského prostoru v Boleticích. Bylo v něm téměř 300 osob a 150 kusů techniky.

V září a říjnu se taktéž po silnici přesouvalo 115 nizozemských vojáků s 85 kusy techniky. Po železnici Nizozemci poslali dalších 408 vozidel a techniky. Kolony byly rozděleny do menších podobně jako bude ta americká. Území Česka pro přesun využilo i dalších asi 15 evropských států.

redakce AUTO.CZ