Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americké automobilky věří hybridům. Jejich prodeje letí vzhůru

Marek Bednář
Diskuze (15)

Prodeje hybridních aut v USA v posledních měsících rostou o desítky procent. Prodeje elektromobilů se ve srovnání s tím zvyšují jen nepatrně. Zda na preference spotřebitelů zareagují nové limity emisí CO2, které připravuje Bidenův kabinet, bychom se mohli dozvědět už brzy.

Ochlazení růstu poptávky po bateriových elektromobilech a současný růst zájmu amerických zákazníků o hybridní auta přiměl automobilky i jejich subdodavatele věřit, že nejde jen o krátký výkyv, ale o spolehlivý trend. Zvyšují tedy své kapacity výroby právě pro tento typ pohonu, uvádí agentura Reuters.

Podle analytické společnosti Morgan Stanley rostly prodeje hybridů v USA během letošního února pětinásobně oproti růstu prodejů elektromobilů. U Jeepu Wrangler tvořilo za druhou půlku roku 2023 plug-in hybridní provedení polovinu celkových amerických prodejů. Hybridní verze pick-upu Ford Maverick zase vzrostly o 37 % v prvních dvou měsících letošního roku a nyní tvoří polovinu všech prodejů tohoto modelu.

Video se připravuje ...

„Museli jsme narychlo přidávat kapacitu výroby u mavericku. Přidali jsme celou třetí směnu, abychom odpověděli na poptávku,“ říká Jim Baubick, viceprezident Fordu pro produktový vývoj. Německá firma Schaeffler, která vyrábí díly pro pohonné ústrojí hybridního Fordu F-150, zase chce investovat 230 milionů dolarů (5,3 miliardy korun) do nové továrny v Ohiu právě na tyto součástky.

Preference zákazníků jsou tedy naprosto jednoznačné – nechtějí se vzdát spalovacích motorů, ale úspora nákladů na palivo, kterou představují hybridní vozy, je láká. Tento posun k hybridům však jde proti politice kabinetu prezidenta Bidena, která je silně pro elektromobily, a také proti různým environmentálním uskupením.

Bílý dům by měl v tomto měsíci zveřejnit nové standardy emisí CO2, navržené tak, aby výrobci museli postupně zvyšovat podíl prodejů aut bez spalovacího motoru až na 60 % v roce 2030. Kromě toho, že zákazníci v současnosti věří víc hybridům, navíc tradiční automobilky na elektromobilech zpravidla prodělávají peníze.

Hybridy jsou tak podle analytiků pro automobilky ziskovější cestou, jak snížit uhlíkaté emise z provozu jejich aut. Podle analytické společnosti AutoForecast Solutions by výrobu aut v USA mohly do roku 2025 tvořit z 20 % hybridy, elektromobily jen ze 14 %.

Pro hybridy z hlediska provozem emitovaného CO2 silně hovoří i starší počty Akia Tojody. Ten v roce 2022 řekl, že Toyota umí postavit osm plug-in hybridů, které ujedou 64 km na elektřinu, místo jednoho elektromobilu s dojezdem 515 km, „a tak ušetřit až osmkrát tolik uhlíku vypuštěného do atmosféry“.

Anketa

Stojíte na straně hybridů, nebo elektromobilů?

Hybridy jsou lepší cestou.
Elektromobily vedou.
Ani jedno, věřím ryze spalovacím autům.

Marek Bednář
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
19. 3. 2024 13:52
Re: moc líbí
Tak když je nejprodávanější, proč by to neudělali? Ladí cenotvorbu. Za mne proč to nezkusit. Buď to půjde a můžou vydělat víc, nebo ne a zase zlevní.
Avatar - Roman Horký
18. 3. 2024 20:14
Re: moc líbí
Co ty by jsi dal za to, aby alespoň ta ovce byla samice.
Avatar - KANKUNEN
18. 3. 2024 18:35
Re: moc líbí
curakKUNDER :yes: :yes: :yes: Prosím redakci o návod, jak mít více účtů. A zrušte PALCOVÁNÍ.
Avatar - KANKUNEN
18. 3. 2024 15:00
Re: moc líbí
Ares, příště tě tam napíšu taky.
18. 3. 2024 12:59
Re: moc líbí
Aneb podle sebe soudíš ostatní, že?. :-[] :no: