Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američtí prodejci VW požadují kompenzace za skandál s emisemi

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Prodejci německé automobilky Volkswagen ve Spojených státech požadují po firmě kompenzaci za finanční škody, které jim způsobil skandál s manipulací s měřením emisí.

Prodejci podle serveru Automotive News o odškodné požádali minulý týden na setkání s manažery Volkswagenu.

"Starosti partnerů v USA bereme vážně," uvedl dnes mluvčí automobilky. "Rozhovory jsou konstruktivní," dodal.

Předseda svazu amerických prodejců aut Volkswagen Alan Brown sdělil, že automobilka za posledních šest měsíců poskytovala své distribuční síti v USA dodatečnou finanční podporu, a to ve formě volně využitelných plateb ve výši desítek tisíc dolarů měsíčně. Program odškodného by podle něj mohl být založen na stejném systému.

"Pokud bude průměrný prodejce dostávat měsíčně 20.000 dolarů (téměř půl milionu Kč), je to 240.000 dolarů ročně. Pokud se rozhodnou, že půjde o čtyřletý proces, získá tento prodejce téměř milion dolarů," uvedl Brown. Volkswagen má v USA zhruba 650 prodejců, uvedla agentura DPA.

V lednu a v únoru se prodej automobilů Volkswagen v USA meziročně snížil o 14 procent. V celém loňském roce klesl téměř o pět procent.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Americké ministerstvo spravedlnosti počátkem letošního roku podalo na Volkswagen kvůli manipulaci s testy emisí civilní žalobu. Ta by automobilku podle dřívějších informací agentury Reuters teoreticky mohla přijít až na 46 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).

Volkswagen v souvislosti se skandálem čelí i řadě dalších žalob a vyšetřování. Bude se rovněž muset vypořádat s rozsáhlými náklady na úpravu aut, jichž se skandál týká. Na to si už firma loni dala stranou 6,7 miliardy eur (181 miliard Kč).

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Avatar - Barrichello
24. 3. 2016 14:52
Re: Drahoušek
Jojo, kvalita sama [odkaz] >:D >:D
24. 3. 2016 06:42
Re: Drahoušek
Snad ty tabulky neuvidí Ada, jinak zas bude mít rudo před očima >:-[]
23. 3. 2016 21:57
Re: Volové,
:yes:
Avatar - Ja Prvni 123
23. 3. 2016 20:06
Re: Volové,
Dal jsem Ti "palec nahoru"... doufám, že jsem tu ironii rozpoznal správně.
;-)
Avatar - WinNatural
23. 3. 2016 17:32
Re: Volové,
Ještě mě napadlo vhodné přirovnání: až Ti na monitoru naskočí "modrá smrt", vyhoď ten monitor, protože ten tu chybu hlásí >:D