Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Andrea Iannone definitivně končí kariéru v MotoGP, dostal čtyřletý trest za doping

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Dopingová aféra Andrey Iannoneho skončila nejhorším možným scénářem. „Maniak“ se loučí s motocyklovým sportem zřejmě nadobro, alespoň na vrcholné úrovni.

Kariéra italského silničního motocyklového závodníka Andrey Iannoneho je u konce, jeho dopingový případ byl vyřešen. Sportovní arbitrážní soud v úterý 10. listopadu odmítl jezdcovo odvolání a přiklonil se ke Světové antidopingové asociaci. Soud mu udělil maximální možný trest - zákaz na čtyři roky. Zpřísnil jej tedy notně, z dosavadních 18 měsíců. Proti tomuto verdiktu není dalšího odvolání.

Iannone obhajoval náhodnou kontaminaci zkonzumovaným masem. Švýcarský soud však jeho obranu kategoricky odmítl a prohlásil: „Nezjistil ani jeho přesný druh, ani původ.“ Ital tedy jasně porušil antidopingová pravidla, jeho čin je tímto považován za úmyslný. Aprilia Iannoneho nadále podporovala a chtěla si ho udržet coby týmového kolegu Aleixe Espargara i minimálně pro příští rok. Továrna z Noale sice závodí v MotoGP oficiálně pod hlavičkou stáje Fausta Gresiniho, ale jde o „fabrický“ tým, jiný vstup pravidla neumožňovala.

Otevírají se šance na závodní sedadlo pro Jorgeho Lorenza. Pětinásobný mistr světa se stal hlavním uchazečem, s Andreou Doviziosem a Calem Crutchlowem se nepočítá. Aleix Espargaró, který má smlouvu na dva roky, však rezolutně prohlásil: „Jorge je jedním z nejlepších jezdců za posledních dvacet let, velmi rychlý, ale není fyzicky a psychicky připravený!“ Lorenzo jezdil při testech v Portimãu ještě v barvách Yamahy s modelem 2019. „Jeho úroveň nebyla nejlepší,“ okomentoval výsledky jeho možný stájový parťák. „Uvidíme, jestli mi může pomoci. Aprilia RS-GP 20 je dobrá motorka, cítím se na ní fajn, ale není to vítězný motocykl.“ Nezapomněl pochválit testovače Bradleyho Smithe i Lorenza Savadoriho, kteří podle jeho slov odvedli velmi dobrou práci a letos dostali šanci i v Grand Prix. Ex-šampion Jorge Lorenzo má však za sebou bohaté sponzory a majitel Aprilie, kterým je koncern Piaggio, se snaží redukovat náklady.

Andrea Iannone končí nejen coby jezdec MotoGP, ale pravděpodobně coby závodník úplně. Nemůže soupeřit do ledna 2024, kdy mu bude 34 let (narodil se 9. srpna 1989), od loňského listopadu, kdy se na doping přišlo, neseděl na závodní motorce. Byl často středem pozornosti ze zcela jiných důvodů než výsledků v závodech. Při GP San Marina 2009 se nepohodli s Polem Espargarem, skončili po pádu ve štěrkové zóně a došlo i na pěsti.

Nicméně za patnáct sezón v MS absolvoval celkem 246 Grand Prix, z toho třináctkrát skončil na nejvyšším stupínku. „Maniak“, jak se mu přezdívá, měl spíše agresivnější jezdecký styl, supertalentem nebyl, ale žádné béčko také ne. Z nejprestižnější kubatury má ale pouze jeden triumf – z VC Rakouska 2016 na Ducati. Ještě dříve, v Argentině však sejmul týmového kolegu Doviziosa ve chvíli, kdy jeli o pódium. Vyhrával ve stopětadvacítkách a hlavně v Moto2, kde skončil v celkové klasifikaci třikrát bronzový (2010-2012). V MotoGP vystřídal tým Pramac, tovární stáj Ducati, Suzuki a loni sedlal Aprilii RS-GP.

Nemohl se ovšem účastnit předsezónních testů, vymluvil se na víceméně kosmetickou úpravu čelisti, kterou si nechal udělat... Bohužel jeho odchod neprovázejí obdivné stisky ruky a plácání po ramenou, ale pořádná hanba.

Zdroje: The-Race.com, Wikipedia

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Doporučujeme

11. 11. 2020 19:31
anabolický steroid drostanolon
byl příčinou jeho skončení s kariérou. svaly jsou totiž na motocyklu velmi důležité :-)