Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Apple se brzy naučí odemykat auta. První budou BMW

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Jablečná zařízení navážou v brzké budoucnosti na konkurenční Android a naučí se odemykat nové vozy, aniž byste potřebovali klíč.

Před časem vydal Apple aktualizaci svého operačního systému iOS 13.4. A vývojáři si rychle všimli novinky v podobě funkce CarKey pro smartphone iPhone a chytré hodinky Apple Watch. Zdá se, že jablečná společnost konečně dožene konkurenční Android a naučí se odemykat vozy bez nutnosti klíče.

Programátoři dokonce v kódu připravovaného operačního systému iOS 14 vypátrali, že jednou z prvních značek, která bude umět se zařízeními Apple komunikovat, se stane BMW. Automobilka to zatím oficiálně nepotvrdila, na dotaz kolegů jen odvětila, že jednoduchý bezklíčový přístup je důležitou součástí inovací, které značka připravuje.

„Dnes už můžeme zamknout, odemknout a nastartovat prostřednictvím sdíleného klíče BMW Digital Key, což je součást BMW Connected. Je to však pouze první krok k vytvoření technologické transformace, která je vedena skupinou BMW,“ uvádí značka, byť o Applu nepadla jediná zmínka.

BMW tak může být v případě této funkce jedním z prvních partnerů Applu, rozhodně ale nebude jediné. Je více než jasné, že funkce CarKey si postupně najde cestu k dalším a dalším výrobcům. Zařízení jednoduše stačí přiložit k NFC štítku a není ani nutné jej předem odemykat pomocí otisku prstu či obličejem.

CarKey je výsledkem spolupráce Applu v konsorciu Car Connectivity Consortium, jeho součástí je kromě BMW i GM, Honda, Hyundai, Volkswagen, Toyota, PSA či Mercedes. Jejich společná cesta začala již v roce 2018 digitálním klíčem první generace.

Dnes už se připravuje Digital Key 3.0, který má být uživatelsky ještě přívětivější. Nebude totiž vyžadovat, aby zákazník vytahoval telefon z kapsy a přidržel jej u dveří, díky zlepšeným technologiím rozpozná vůz ten který klíč na delší vzdálenost.

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - spitfirecz
25. 3. 2020 21:53
Re: Hmm
Ale ne s iPhonem ne?

EDIT: Pak mi došlo, že nouzově, tzn asi myslíte přes aplikaci. To samozřejmě jde i s iPhone už poměrně dlouho, bohužel přímo okamžité odemčení auta a nastartování s iPhone nešlo, ale s androidem jo, co vím. Naopak zase iDrive 6 neuměl Android auto, ale apple carplay jo...
25. 3. 2020 17:08
Hmm
Nevim jestl ito není s křížkem po funuse, ale BMW mobilem nouzově odemykám už pár let.
25. 3. 2020 16:28
Hackeři
Hackeři umí auta odemykat už dávno